Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб Ахметова може бути закритий за однієї умови, – Наталя Ємченко

08.06.2015

Останнім часом в Україні все більше розвивається благодійне спрямування. Причина тому – війна. Люди, які постраждали в результаті бойових дій на сході країни, потребують допомоги, а держава, на жаль, поки не може в повному обсязі вирішити їх нагальні проблеми. Тоді в справу вступають волонтери, громадські діячі та просто небайдужі до чужого горя люди. Одним з таких є Ринат Ахметов, з ініціативи якого 6 серпня 2014-го в екстреному порядку було організовано Гуманітарний штаб "Допоможемо".

"У травні минулого року благодійний фонд "Розвиток України" почав займатися евакуацією людей із зони бойових дій. Спочатку це були дитячі будинки сімейного типу та інтернати зі Слов'янська і Краматорська. Тоді це були точки максимального протистояння. Одночасно з евакуацією наші співробітники займалися їх розселенням. Всього протягом літа і осені минулого року нами було вивезено близько 40 тисяч осіб, з них були розселені близько восьми тисяч. Це все робилося співробітниками фонду, як кажуть, "з коліс". Спочатку людей відвозили на оздоровчі бази, що належать компанії СКМ. З часом потік людей, що бажають виїхати від війни, тільки збільшився. Восени ми вже розміщували переселенців у гуртожитках Києва", – розповіла директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій компанії СКМ і член Наглядової ради Штабу Наталя Ємченко під час виступу на конференції-практикумі соціально-активних людей "Війна і мир: народження нових цінностей".

Коли фахівці фонду Рината Ахметова, що займалися проблемами переселенців, зрозуміли, що не можуть належної уваги приділяти своїм пріоритетним проектам, виникла ідея створити Гуманітарний штаб "Допоможемо". "Спочатку планувалося, що штаб функціонуватиме рівно до того моменту, поки не закінчиться війна. У всіх було очікування, що вона закінчиться досить швидко, що це буде 2-3 місяці. Думали, що дуже швидко підставимо плече, виступимо таким милицею для держави, а воно в свою чергу надалі знайде рішення проблем переселенців. Але на ділі все виявилося інакше", – поділилася Ємченко.

На той момент основними напрямками Гуманітарного штабу були евакуація і розселення, пізніше – медицина і продуктова допомога. А коли в січні-лютому в зоні бойових дій почалися масові пологи, штаб в рамках проекту "Здоров'я. Допоможемо "почав видавав набори для породіль.

На думку Наталії Ємченко, до кінця 2015 року Гуманітарний штаб, як інструмент швидкого реагування, може бути закритий. "Це за умови, якщо не буде чергового загострення, чергового витка війни. У ньому просто не буде потреби. У теж час залишаться теми, які, на жаль, потребуватимуть інтервенції гуманітарних організацій ще багато років. В першу чергу, це психологічна допомога. Для нас показовий приклад Ірландії. Через 20 років тамтешні фахівці продовжують працювати з людьми, у яких травма війни", – зазначила директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій компанії СКМ.

Усвідомлюючи, що така допомога необхідна людям негайно, Гуманітарний штаб Ахметова навчив кваліфікованих психологів, які працюють по всій Україні, в тому числі і на Донбасі. Наприкінці травня 250 фахівців отримали міжнародний сертифікат з підготовки кризових психологів в рамках курсу "Травма війни".

ДЖЕРЕЛО