Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Громадські працівники пропонують прийняти окремий закон для жителів «сірої зони»

29.08.2016

Як передають «Донбасс. Комментарии», правозахисні організації і громадські активісти з населених пунктів зони розмежування на Донбасі розробили законотворчі ініціативи в інтересах жителів «сірої зони».

Зокрема, керівник громадської організації «Форпост» Олена Подолян розповіла, що активісти постійно відвідували жителів «сірих зон», створили моніторингові місії. Численні відвідування дозволили встановити ключові проблемні питання місцевих жителів.

«У межах проекту ми брали на себе завдання внести правки в закон про внутрішньо переміщених осіб. Але зрозуміли, що цього мало, і вирішили розробити окремий законопроект, тому що вкласти все в один закон про ВПО неможливо», – зазначила Олена Подолян.

У результаті було прийнято рішення про підготовку нового законопроекту «Про статус і соціальний захист осіб, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення» замість поправок до Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Розроблений громадськими проект закону має такі блоки:

Загальні положення (визначення основних термінів, цілі прийняття закону і визначення сфери його дії);

  1. Статус осіб, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення (визначення суб’єктного складу, формалізація підстав надання відповідного статусу, порядок встановлення причинового зв’язку й регламентація обов’язків держави щодо зазначених суб’єктів)
  2. Соціальний захист осіб, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення (визначення кола спеціальних прав зазначеної категорії осіб та гарантій їх реалізації);
  3. Психологічна реабілітація осіб, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення (встановлення підстав і порядку психологічної реабілітації жителів «сірої зони»);
  4. Відшкодування моральної та майнової шкоди, заподіяної терористичною діяльністю на Сході країни (встановлення підстав, порядку й умов відшкодування шкоди).

Серед основних моментів законопроекту Олена Подолян виділила те, що він допоможе усунути прогалини в законодавстві, які досі гальмували розвиток судової практики за позовами жителів «сірої зони», які були змушені звертатися до Європейського суду з прав людини.

Громадські працівники зазначають, що досвід європейських країн свідчить, що регламентація статусу постраждалих від збройних конфліктів – «це необхідність, яка в майбутньому гарантує цілісність і суверенітет держави».

Директор ГО ПГ «СІЧ» Дмитро Рева розповів, що волонтери за півроку здійснили кілька візитів у «сіру зону», відвідали Щастя, Торецьк, Зайцеве й інші населені пункти.

«Статус жителів «сірої зони» не закріплений законом. Умовно – людина, яка переїхала до Львівської області, отримує соціальні гарантії. А людина, якій у будинок постійно щось прилітає – жодних. Люди там півроку не отримують пенсій. Вони нікому не підпорядковані адміністративно. Також, гадаю, слід спростити процедуру перевірок на блокпостах», – підкреслив Дмитро Рева.

ДЖЕРЕЛО