Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Говоримо про те, що болить»: актор та фотограф з Маріуполя розповів Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова про пережите у місті 

10.10.2022

Це історія актора та відомого фотографа з Маріуполя Євгена Сосновського, якою він поділився з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Актор згадує, як біля його будинку стояли російські танки та стріляли по багатоповерхівці. Сипалися шибки, загорівся 4-й поверх, у під’їзд увірвались окупанти. Євген бачив, як сусіди вистрибували з вікон і гинули... Тепер він знову і знову проживає свою історію на сцені.

«Часом було відчуття повної безвиході. І водночас ти розумієш, що маєш зранку встати, розвести вогонь, закип’ятити воду, нагріти чайник, нагодувати дітей, перев’язати їм рани. Постійно були завдання, вони допомагали відволіктися», — ділиться Євген.

Сосновський розповідає про те, як у Маріуполі всі чекали на ранок: ніч минула, залишилися живі. А потім чекали на наступний. У певні моменти йому і дружині здавалося, що вони більше ніколи не побачать своїх дітей. Дивіться та слухайте історію Євгена за посиланням bit.ly/3TdXCEZ

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова презентував у Дніпрі, Вінниці та Черкасах виставу «Обличчя кольору війна», яка розповідає про життя в окупованому Маріуполі. Сюжет засновано на історіях маріупольців, які вони довірили Музею — найбільшому у світі архіву історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 40 000 історій.

«Музей „Голоси Мирних“ Фонду Ріната Ахметова виконує завдання зі збору свідоцтв про воєнні злочини Росії, які можуть зіграти свою роль у той момент, коли Росію судитимуть за те, що вона вчинила в Україні. Це злочини, які навіть неможливо було уявити», — упевнений Євген Сосновський.

У виставі, пояснює Євген, сюжет побудований з урахуванням реальних подій. Монологи актори писали самі — кожен говорив у них про те, що болить. Виставу відвідала майже 1000 глядачів у трьох містах — усі вони мали можливість дізнатися більше про Музей «Голоси Мирних», який збирає історії, щоб зберегти пам’ять про минуле та сьогодення заради кращого, мирного майбутнього України.