Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Головне, щоб було що поїсти» – жителі Гранітного отримують допомогу Фонду Ріната Ахметова

24.01.2019

Сьогодні Фонд Ріната Ахметова видає гуманітарну допомогу в Гранітному. Село розташоване на лінії зіткнення, тут постійно чути стрілянину. З початку збройного конфлікту в Гранітному загинуло 10 мирних жителів, поранено 35, серед них троє дітей.

«Як війна прийшла – у нас усе змінилося. Багато хто виїхав. Кругом руїни», – розповідає Анна Якимченко, мешканка Гранітного.

У Анни дві маленькі доньки. Старша Ілляна цього року пішла в перший клас. Дівчинка досі не може оговтатися після того, як потрапила під обстріл прямо у дворі рідного дому.

«Снаряди падали на подвір’я, вибухали, бабахали та розбили стіну», – згадує Ілляна.

Відтоді дитина боїться найменшого шелесту й часто плаче.

«Вона дуже сильно злякалася, – каже мама дівчинки. – І тепер боїться навіть машин, всього боїться. Відразу в сльози. Серце розривається, коли я це бачу».


Анна виховує доньок одна. Чоловік покинув сім’ю кілька років тому, у розпал бойових дій. Відтоді жінці самій доводиться виконувати важку роботу: носити воду, колоти дрова. Сім’я живе на соціальні виплати, тому кожна копійка важлива. У списку витрат на місяць тільки найпотрібніші продукти. А ось солодощів, які так люблять дівчатка, немає.

«Багато що хочеться дітям купити, але треба постійно економити. Цукор купити не вистачає грошей. Зараз ось борошно купити – те саме», – розповідає Анна.

Як ніколи для сім’ї важлива гуманітарна допомога, яку регулярно в село доставляє Фонд Ріната Ахметова. У Гранітному набори виживання отримують понад 750 жителів: діти, люди похилого віку, багатодітні сім’ї, батьки-одинаки. Ті, хто не може самостійно впоратися з бідою.

«Найголовніше, щоб було що поїсти. Рінат Леонідович правильно робить, що людей не кидає. Спасибі йому величезне за це», – сказала Анна Якимченко.

У січні продуктову допомогу Фонду Ріната Ахметова отримають понад 16 тисяч найбільш нужденних мирних жителів Донбасу.