Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова: «Я телевізор роблю гучніше, щоб діти не чули обстрілів» – історія Надії Дрожанікової

17.02.2022

Збройний конфлікт на Донбасі трагічно вплинув на мільйони людських життів. Долі цих людей не підлягають забуттю. Для цього Фонд Ріната Ахметова створив безпрецедентний проєкт – Музей «Голоси Мирних». Він документує історії мирних жителів Донбасу, на сьогодні зібрано 13 000 свідчень безпосередніх очевидців трагедії. Мета – зібрати 100 000 історій до 2025 року.

Свою історію для Музею розповіла Надія Дрожанікова із Золотого Луганської області. Жінка з жахом згадує події 2014-2015 років.

– Це був Новий рік з 2014-го на 2015-й. Був великий гуркіт, посипалися шибки. За двадцять хвилин до першої нам довелося бігти в підвал, тому що небо все сяяло червоними вогнями, було дуже страшно. Ми переживали за дітей. Я не знала, кого з них першого швидко хапати. Ми в підвалі просиділи чотири, може, п’ять годин. Ось такий у нас Новий рік вийшов, увесь в страху, – каже Надія.

Щоб не травмувати психіку дітей під час обстрілів, жінці доводиться вдаватися до хитрощів.

– Коли починають стріляти, я телевізор роблю гучніше, щоб діти не дуже чули, щоб близько до серця не приймали. Я говорю: «То грім гримить». Вигадую для них якісь казки, історії. Ми починаємо грати, – розповіла героїня.
Жінка щиро бажає подарувати своїм дітям безхмарне майбутнє.

– Я б дуже хотіла, щоб мої діти мали таке ж щасливе дитинство, як у нас. Проте зараз я своїх дітей не можу нікуди ні відвезти, ні дати їм чогось більшого, бо в нас немає коштів. Я отримую дитячі гроші – 4000 гривень на п'ятьох дітей. Це дуже мало. Влітку я на городі працюю. На базар сходила, цибулю продала, черешеньки, полуницю. І так ми виживаємо, – ділиться Надія.

У скрутну хвилину сім'ї допомагає Фонд Ріната Ахметова.

– Я та мої діти отримуємо допомогу від Ріната Ахметова. Ці набори дуже рятують. Я вдячна. Це дуже великий запас для нас. Я завжди можу зварити їм кашку, і макарони відварити, і пиріжків зробити. Я дуже вдячна. Я не хвилююся, що мої діти будуть голодні, – дякує жінка.

Більше історій можна знайти за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/stories.

За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн осіб, із них 3.5 млн отримали допомогу в Донбасі в рамках програми «Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова». Безпрецедентна за масштабами допомога запобігла гуманітарній катастрофі в регіоні. Рінат Ахметов став єдиною опорою для мільйонів Мирних Донбасу.

На сьогоднішній день Музей «Голоси Мирних» – найбільше в Україні зібрання свідчень очевидців збройного конфлікту на сході країни. Ваша історія також має значення! Розкажіть її світові! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story  і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті. Також Мирні Донбасу можуть звернутися до Фонду за безкоштовною психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.