Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова: «Ми спочатку не зрозуміли, що діти поранені» – історія сім’ї Гончаренко

03.02.2022

Фонд Ріната Ахметова продовжує збирати свідчення  очевидців у рамках унікального проєкту «Голоси Мирних». Це безпечний, довірчий простір для жителів Донбасу, долі яких назавжди змінив збройний конфлікт. Саме тут вони можуть розповісти свою історію світові, звільнитися від тягаря мовчання, спонукаючи інших поділитися своєю історією та дозволяючи людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти й відчути біль пережитого ними.

За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн осіб, із них 3.5 млн отримали допомогу на Донбасі в рамках програми «Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова». Безпрецедентна за масштабами допомога запобігла гуманітарній катастрофі в регіоні. Рінат Ахметов став єдиною опорою для мільйонів Мирних Донбасу.

Свою історію для Музею розповіла сім'я Гончаренко з міста Мар'їнка Донецької області. Олена розповідає, що раптовий обстріл застав родину зненацька, коли вони працювали на городі.

– Тільки-но зібралися додому йти, як раптом чуємо – вдалині ніби салют такий трасуючий. І з кінця городу побачили, що тут щось димить. Ми вибігаємо з двору, все ніби затихло і знову почалося, – згадує жінка.

Її 14-річний син Іван знаходився поряд зі своєю двоюрідною сестрою Анею. У момент обстрілу хлопець упав біля дівчини, тим самим накривши її. Олена Гончаренко каже, що не одразу помітила, що діти дістали поранення.

– До хати забігли, коли дивимося – у Томочки кров іде, у меншої, і в цих кров на одязі. Вони сказали, що ні болю, нічого не відчули, нічого не зрозуміли. Аня, старша, обробила їм рани. Зраділи, що, дякувати Богові, всі живі. Відразу був шок, розгубленість. Поранення були середньої тяжкості – ноги ззаду та плече. З плеча уламок не дістали, глибоко знаходиться, поруч із артерією, можна пошкодити артерію. Кололи антибіотики. Вони два з половиною тижні лежали в лікарні, – каже героїня.

У найважчу хвилину на допомогу сім'ї прийшов Фонд Ріната Ахметова.

– Фонду Ріната Ахметова – спасибі їм велике. Я не знаю, хто наші телефони дав, я не зверталася, вони нас самі знайшли, самі нам зателефонували. Величезне материнське спасибі, слова подяки, що він нас не забуває всі ці роки. Допомагає нам, – підсумувала Олена Гончаренко.
Більше історій можна знайти за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/stories.

На сьогодні Музей «Голоси Мирних» – найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу. Його мета – максимально повно та неупереджено документувати свідчення жителів Донбасу. На сьогоднішній день зібрано 13 000 розповідей очевидців збройного конфлікту. Мета – зібрати й зберегти 100 000 історій до 2025 року.

Ваша історія також має значення! Розкажіть її світові! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story  і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті. Також Мирні Донбасу можуть звернутися до Фонду за безкоштовною психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.