Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Глобальний фонд затвердив запит України на продовження фінансування гранту за компонентом «Туберкульоз»

15.05.2013

Рада правління Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією повідомила про затвердження запиту України на фінансування ІІ фази гранту 9-го раунду Глобального фонду за компонентом «Туберкульоз» у розмірі 59,5 млн. доларів. Про це йдеться в офіційному листі Глобального фонду від 10 травня 2013 року. У листі також зазначено, що це максимально доступна сума, а не остаточний розмір додаткових грантових коштів, які отримає основний реципієнт. Фінальна сума грантових коштів буде затверджена через процес грантових переговорів, і буде відповідати умовам і положенням грантової угоди.

Як наголосив Ніколя Канто, регіональний менеджер Глобального фонду у Східній Європі та Центральній Азії, «Цей лист є схваленням ІІ фази, проте отримання гранту стане можливим лише за умови виконання Україною певних умов». Основні занепокоєння, а також відповідні умови та управлінські дії узагальнені у додатку «Умови та управлінські дії Секретаріату».
Зокрема, серед умов виділено: необхідність покращення якості та ефективності протитуберкульозних послуг, можливість державного казначейства здійснювати грантові виплати субреципієнтам, необхідність звільнення від сплати ПДВ планових закупівель немедичних товарів в рамках гранту, забезпечення спроможності основного реципієнта для закупівлі товарів медичного призначення, перегляд плану управління закупівлями та постачанням товарів медичного призначення та одержання письмового схвалення від Глобального фонду тощо. Кожна умова має свій певний строк виконання.
Кошти, виділені в рамках гранту на другу фазу, будуть спрямовані в першу чергу на покращення діагностики туберкульозу, лікування хворих на туберкульоз із розширеною резистенстністю, підтримку хворих, роботу з групами ризику, а також на реалізацію стратегії адвокації, комунікації та соціальної мобілізації.
Планується, що реалізація ІІ фази гранту розпочнеться в липні 2013 року, а до цього часу здійснюватиметься завершальна стадія активностей в рамках продовження І фази, за виконання яких відповідатиме основний реципієнт І фази – фонд Ріната Ахметова «Розвиток України».

Нагадаємо, що рішенням Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції / СНІДу від 2 листопада 2012 року, основним реципієнтом ІІ фази гранту 9-го раунду Глобального фонду обрано Державну установу «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України».