Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ганна Гулевська-Черниш: «Правила гри мають бути зрозумілі всім і виконуватися на будь-якому рівні!»

31.03.2015

На презентації оновленої «Гуманітарної мапи Донбасу: потреби місцевих жителів і переселенців», яка відбулася 30 березня в готелі «Опера», обговорювалися реальні проблеми законодавства, що ускладнюють надання допомоги переселенцям і жителям зони АТО.

На жаль, вітчизняне законодавство було й залишається однією з головних проблем для тих, хто надає гуманітарну допомогу мирним громадянам у зоні АТО й переселенцям. Аналізуючи, які сьогодні є законодавчі перешкоди для надання такої допомоги, Ганна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників, виділила два основні моменти.

«Перша проблема — слабо регульована діяльність міжнародних гуманітарних місій. На сьогодні це дуже важливий аспект. Необхідна нам гуманітарна допомога з-за кордону може входити в Україні тільки через міжнародні організації. А вони стикаються з великими проблемами вже в Україні, у країні, яка гостро потребує такої допомоги. Парадокс, але, вони, наприклад, не можуть оформити в Україні свої представництва як юридичні особи. І хоча конфлікт на Донбасі триває вже майже рік, це питання так і не розв’язали. А неможливість відкрити представництво з юридичним статусом спричинює проблеми з відкриттям банківських рахунків, проблеми із працевлаштуванням, проблеми з постачальниками, закупівлями продуктів і так далі. Необхідно терміново вносити зміни до Законів України про громадські об’єднання — але на жаль, поки що зрушень із боку держави та Кабінету міністрів не відбувається», — каже Ганна Гулевська-Черниш.

Крім цього, можна сказати і про труднощі з працевлаштуванням волонтерів-іноземців, які приїжджають працювати в Україні. Конфлікт затягнувся, отже, і волонтери займаються проблемами нашої країни не один місяць. Але міграційні правила говорять про те, що вони можуть перебувати на нашій території максимум 90 днів, а потім мають виїхати. Тобто міжнародні експерти приїжджають в Україну, намагаються розібратися із ситуацією, налагодити роботу, і… у результаті покидають країну, адже працевлаштуватися тут легально вони не можуть. Якась логіка абсурду!

«Другий важливий блок проблем, який давно треба розв’язувати, це оподаткування адресної допомоги», — вважає Ганна Гулевська-Черниш. Юридичний казус у тому, що будь-яка адресна допомога в Україні обкладається податком, і згідно з Податковим кодексом, є доходом. Восени було прийнято закон № 1668, який формально звільнив будь-яку допомогу переміщеним особам, а також жителям на території АТО від податку на дохід фізосіб. Але, на жаль, фіскальні служби досі не розробили чіткі податкові роз’яснення щодо допомоги переміщеним особам. Якою є механіка звільнення від податків? Який перелік документів, які приймуть банки й податкові органи? Й ось цікавий момент. Цей закон також звільняє від оподаткування допомогу пораненим і сім’ям загиблих бійців, так от для таких людей процедури були виписані, а про переміщених осіб чомусь забули».

Крім того, держава часто підносить несподівані сюрпризи. Два тижні тому Кабінет міністрів України виніс на голосування парламенту зміну до Податкового кодексу, за яким від сплати податків на дохід фізичної особи (за надану адресну допомогу переміщеним особам — авт.) звільнятимуться благодійні організації, які увійдуть до спеціального списку, затвердженого Кабміном. Список міжнародних благодійних організацій.

«Проте біда в тому, що такого терміну, як міжнародні благодійні організації, у законодавчій українській практиці немає. Отже, ця норма — порожнє місце, вона не працює. Та й закон цей можна розцінювати як дискримінаційний щодо українських благодійних організацій, адже «ручне управління» з боку органів контролю напевно позначиться на обсязі цієї допомоги», — впевнена Ганна Гулевська-Черниш.

Тому дуже важливо всі ці проблемні питання, з подання гуманітарних організацій, урегулювати якомога швидше! «Правила гри мають бути прозорі, зрозумілі й виконуватися на всіх рівнях», — заявила під час круглого столу Ганна Гулевська-Черниш.