Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фотовиставка в Донецьку приурочена до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

28.03.2012

20 березня відбулось урочисте відкриття фотовиставки відомого українського художника Максима Дондюка. Ця виставка приурочена до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. У виставочній композиції представлені фотографії реальних людей, яким не вдалося подолати захворювання.  

«Я жив у тубдіспансерах та слідчих ізоляторах Донецької і Херсонської областей, - розповідає Максим Дондюк. – Я цілеспрямовано не користувався респіратором, щоб хворі не відчували дискомфорту при спілкуванні зі мною. Я їв з ними за одним столом, ходив із ними на процедури, був із ними в останні хвилини життя. Багато хто з них не боялися піти. Вони щиро хотіли показати своїм прикладом серйозність захворювання на туберкульоз. Ці фото – їх останнє послання, їх остання воля».

Також в експозиції зібрані фото людей, які успішно побороли хворобу, і зараз повністю здорові. Більшість із них прагне забути про свій діагноз раз і назавжди, щоб уникнути стигматизації зі сторони громадськості. 

«Своєю виставкою я хочу звернутися до людей, щоб вони вірили в краще, - говорить Максим Дондюк. – А також не дискредитували тих, хто пройшов тяжкий шлях до повного одужання. Зараз ці люди повністю здорові і живуть повноцінним життям».

«В Донецькій області дійсно зафіксовано високий рівень захворюваності на туберкульоз, - підкреслила в своєму виступі заступник голови Донецької облдержадміністрації, начальник головного управління охорони здоров’я  Олена Петряєва. – Це пов’язано, в першу чергу, з високою щільністю населення. Проте, завдяки тим комплексним заходам, які за остані п’ять років реалізуються Обласною адміністрацією та Фондом Ріната Ахметова, нам вдалося знизити рівень захворюваності на 26,5%, смертності – на 36,3 %. Це дуже великий крок уперед. Умови для лікування і діагностики туберкульозу в області на сьогодні найкращі по Україні».

Як зазначили медики, зростання захворюваності також пов'язано з відсутністю інформації про туберкульоз у населення.

«Фонд Ріната Ахметова взяв на себя і інформаційну функцію, - говорить директор з зовнішніх  зв’язків  Фонду Катерина Засуха. – Ця виставка– одна зі складових довгої інформаційної кампанії. Ми регулярно публікуємо інформаційні бюлетені, проводимо прес-конференції на національному та регіональному рівнях. Люди повинні знати про загрозу туберкульозу, а також про методи його профілактики».

Фотографії можна подивитись у Фотогалереї

Виставка буде проходити до 02 квітня в художньоиставковому центрі «Арт-Донбасс», за адресою: м. Донецьк, вул .Челюскінців, 189а

Час роботи - з 10:00 до 19.00.  Вхід вільний.