Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова провів курс реабілітації для пораненої дівчинки з Маріуполя

17.07.2019

У ці дні в санаторії під Києвом триває курс реабілітації дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Донбасі. Оздоровлення проходить у рамках проекту «Реабілітація поранених дітей» Фонду Ріната Ахметова.

Аня Овчаренко з Маріуполя бере участь у проекті вже втретє: травми, яка дівчинка дістала 2015 року, дуже важкі.

– Ані тоді було лише чотири рочки. Вони з мамою були на кухні, коли почався обстріл. Невістка загинула відразу, а Аню врятував холодильник, за яким вона стояла в момент прильоту снаряда, – розповідає Валентина Кунєва, бабуся дівчинки. Саме вона замінила дитині загиблу матір. Валентина Андріївна не спала ночами, сидячи біля лікарняного ліжка, де лежала тяжкопоранена онука.

– У неї були осколкові поранення, закрита черепно-мозкова травма, забиття… Осколки лікарі дістали, рани зажили, але в неї на очах загинула мама, це теж дуже серйозна травма, її не загоїти ніколи, – каже жінка.

Вперше на реабілітацію від Фонду Ріната Ахметова Аня приїхала 2016 року. Фахівці, серед яких і досвідчені психологи, і лікарі, що працюють із фізичними травмами, допомагали дівчинці позбутися головного болю та тривожного стану, який викликав цей біль. Аня почала видужувати, але повністю позбутися наслідків трагедії непросто. Тому дитина проходить реабілітацію втретє.

– Дуже великий прогрес у її стані, вона вже повернулася до звичайного життя, закінчила перший клас, вчиться із задоволенням. Щиро дякую за підтримку Рінату Леонідовичу, який продовжує допомагати онучці, – сказала Валентина Кунєва.

Разом з Анею Овчаренко курс реабілітації від Фонду Ріната Ахметова цьогоріч пройдуть ще 27 дітей, поранених унаслідок бойових дій на сході країни.

На сьогодні Фонд Ріната Ахметова – єдина організація, що системно та масштабно допомагає дітям, які дістали важкі поранення на Донбасі. Розуміючи, що ця проблема вимагає системного та масштабного підходу, Фонд у березні 2016 року розпочав проект «Реабілітація поранених дітей». Відтоді тяжкопоранені дітлахи можуть безкоштовно відпочити, відновитися фізично та психологічно. У деяких  цей процес займає кілька років, для багатьох відновлення після травм – це на все життя.