Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова: допомога приходить вчасно

15.07.2019

Фонд Ріната Ахметова в липні відсвяткує 14-річчя. За ці роки допомогу та підтримку Ріната Ахметова отримали мільйони українців різного віку, з різних регіонів, з різними проблемами. До свого Дня народження Фонд зробив подарунок країні – почав реалізацію проекту «200 швидких для України», у рамках якого всі регіони одержать сучасні автомобілі невідкладної допомоги, обладнані за останнім словом медичної техніки. Проект своєчасний, потрібний і далеко не єдиний.

МАШИНИ ШВИДКОЇ ДОПОМОГИ

За офіційною статистикою, автомобільний парк підстанцій швидкої медичної допомоги в Україні в середньому зношений на 60%. Поряд із регіонами, повністю забезпеченими новими реанімобілями, є й такі, де медики змушені виїжджати до пацієнтів на машинах, яким по 30–40 років. Тому Рінат Ахметов, за особистим рішенням і з власних коштів, профінансував придбання 200 автомобілів швидкої допомоги для всіх регіонів країни. Перші 30 швидких уже передані обласним лікарням, станціям швидкої допомоги й амбулаторіям сільських громад. Це машини типу В Peugeot Boxer, де є все необхідне для порятунку людей в умовах надзвичайних ситуацій. Решта 170 машин, серед яких, крім Peugeot, будуть автомобілі Citroen Jumper і Toyota Land Cruiser, надійдуть у медзаклади до кінця 2019 року.

– 200 швидких від Ріната Ахметова дадуть лікарям змогу щороку робити понад мільйон виїздів і рятувати понад мільйон людських життів. Це один із медичних проектів Фонду Ріната Ахметова, спрямованих на допомогу та порятунок життів у буквальному сенсі. Це сучасні автомобілі, обладнання яких нічим не поступається швидким приватних клінік, – говорить Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Медики, які отримали ключі від нових швидких, з радістю констатували: «Допомога прийде вчасно». І ці слова можна вважати девізом Фонду Ріната Ахметова, який з початком збройного конфлікту на Донбасі повністю переформатував свою діяльність і спрямував усі ресурси на допомогу мирному населенню регіону. Ця робота триває і сьогодні.

ГУМАНІТАРНИЙ ШТАБ

Програма Фонду допомоги Донбасу отримала назву «Гуманітарний штаб Ріната Ахметова» і є наймасштабнішою за весь час його діяльності. Головним у роботі Штабу став принцип «допомогти тут і зараз» тим, хто цього потребує, оперативно та системно. Штаб став найбільшою гуманітарною місією, яка працює на сході України, і єдиною у своєму роді в історії країни.

За час роботи врятовано понад мільйон людей з обох боків лінії зіткнення. І щодня допомога продовжує надходити тим, хто особливо гостро її потребує. Це продуктові набори. Це щоденна та системна підтримка людей похилого віку, дітей, людей з інвалідністю.

Щодня мобільні волонтери Фонду долають сотні кілометрів розбитими та замінованими дорогами, щоб доставити допомогу Ріната Ахметова в населені пункти в «сірій зоні».

– Я був на Донбасі та зустрів групу літніх людей в одному зі селищ. Вони розповіли, що чекають допомогу Ріната Ахметова. Таку саму картину я застав і в інших населених пунктах. Дякую Фонду Ріната Ахметова за ту роботу, яку він виконує з перших днів конфлікту на Донбасі та яку я бачив на власні очі, – сказав представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Пабло Матеу.

РІНАТ АХМЕТОВ – ДІТЯМ

Допомога дітям завжди в пріоритеті у Ріната Ахметова. Тому у Фонді діє безліч програм і проектів, спрямованих на підтримку наймолодших жителів України.

У рамках проекту «Здорове серце» дітям проводять корекційні операції зі закриття вад серця спеціальним імплантом – оклюдером  у провідних кардіоклініках країни.

Проект «Тепер я чую» – допомагає малюкам із проблемами слуху встановити високочутливі слухові апарати. Завдяки цим пристроям вони можуть вперше почути звуки навколишнього світу, голоси батьків, вчитися й розвиватися нарівні з однолітками.

З початком конфлікту на Донбасі у 2014 році важкохворі діти втратили можливість отримувати життєво важливі ліки. Щоб такі діти та їхні батьки не залишилися без підтримки, почав працювати унікальний для України проект «Ліки дітям». З початку його роботи видано понад 4300 наборів медикаментів тяжкохворим дітям, які проживають з обох боків лінії зіткнення.

У 2015 році стало зрозуміло, що дітвора, яка проживає поряд зі збройними діями, потребує психологічної реабілітації. Пережиті величезний стрес, потрясіння, жахи не могли не залишити сліду в їхніх душах. Психологи Фонду Ріната Ахметова почали бити на сполох: якщо не звільнити дітей від кайданів переживань, у майбутньому все це відгукнеться у формі неврозів і психосоматичних захворювань. Так з’явився проект «Мирне літо – дітям Донбасу». Вже п’ять років хлопчики й дівчатка приїжджають за путівками від Ріната Ахметова в оздоровчі комплекси та санаторії країни зі своїми страхами і травмами, а через два тижні повертаються додому повними впевненості в собі та своєму майбутньому. Такими є результати арт-терапії та тренінгів, що входять до програми перебування і психологічної реабілітації дітей.

Проект «Твоя суперсила» Фонду Ріната Ахметова – це цикл мотиваційних зустрічей вихованців інтернатних закладів Донецької області з амбасадорами – зірками телеканалу «Україна». Відомі й успішні люди своїм прикладом демонструють, що мрії здійснюються, головне – подолати страх, лінь і сумніви. А також вони діляться секретами професійної майстерності та успіху. Проект вже має свою історію успіху. Перші мотиваційні зустрічі з амбасадорами в грудні 2018 року показали їхню важливість, діти можуть розповісти про свої мрії, одержати підтримку та віру в те, що зможуть добитися своїх цілей.

СТАТИ СІМ’ЄЮ

Підтримує Фонд Ріната Ахметова також дітей з інтернатних закладів, позбавлених батьківського піклування й тепла. Для цього були створені програма та портал «Сирітству – ні!», чиє головне завдання – допомогти дітям знайти щастя в сім’ї. За роки існування програма та портал стали лідером національного всиновлення та показали, що прийомне батьківство – непростий, але можливий крок.

Завдяки порталу та програмі «Сирітству – ні!» були усиновлені або взято під опіку 9406 дітей. Якщо перекласти цю цифру на дні, то вийде, що 11 років кожного дня мінімум двоє дітей, позбавлених батьківського тепла, знаходили та продовжують знаходити свої сім’ї. Неможливо точно встановити число хлопчиків і дівчаток, які знайшли батьків завдяки просвітницькій роботі, що веде Фонд.

ВДИХНУТИ ЖИТТЯ В МУЗЕЇ

Впровадити найкращі світові практики у вітчизняних музеях, стати локомотивом і прикладом позитивних змін у сфері музейної справи в Україні. Дати можливість музеям не просто повернутися в публічний простір, але стати цікавими, сучасними та популярними. Реалізація цих завдань стала основою проекту «Динамічний музей», розпочатого у 2012 році. Розуміючи, що уваги держави для розвитку недостатньо, Фонд Ріната Ахметова профінансував найперспективніші та найцікавіші проекти, один із яких запропонував Львівський природознавчий музей. На той момент його найцінніші експонати десятиліттями залишалися в сховищі й могли бути назавжди втрачені. Завдяки проекту працівники музею розробили дорожню карту змін, цікаву для сучасної аудиторії. Фонд підтримав цю програму. Так, окрім реставрації доісторичних тварин, Львівський музей був обладнаний сучасними мультимедійними технологіями, а його працівники пройшли навчання і стажування в найкращих музеях світу. Підсумком масштабної роботи стало відкриття 26 червня 2019 року унікальної виставки «Льодовикова епоха: Повернення мамута до Львова». Її головними експонатами стали мамут і волохатий носоріг.

РОБОТА НА МІЖНАРОДНІЙ АРЕНІ

Упродовж багатьох років Фонд Ріната Ахметова представляє Україну серед благодійних організацій світового рівня. Зокрема, є членом Європейського центру фондів (EFC), де його діяльність отримала визнання і високу оцінку європейських благодійників. Щорічна конференція EFC об’єднує понад 500 найбільших європейських і міжнародних благодійних організацій. Беручи участь у заходах такого рівня й обмінюючись досвідом, Фонд опісля впроваджує новітні стандарти філантропії в Україні.

Ще одним напрямом роботи на міжнародній арені стало максимальне залучення світової спільноти до одного з найбільших збройних конфліктів ХХІ століття, який відбувається сьогодні в центрі Європи. Для цього Фонд видав і презентував у 2018 році фотокнигу «Донбас і Мирні» – літопис трагічних подій на сході України, що стала приголомшливим відкриттям для багатьох тисяч європейців.

«Від історій, викладених у цій книзі, сироти повиступали на шкірі», – зазначила Аїда Календер, представниця однієї з гуманітарних організацій Сараєво.

Фотокнига була презентована в Україні, за її межами та викликала величезний резонанс:

– на літературному фестивалі «Книжковий Арсенал» (Київ);

– на 29-й генеральній асамблеї Європейського центру фондів (EFC) у Брюсселі;

– на презентації у форматі публічних читань у рамках акції «Донбас і Мирні» в Маріуполі;

– на відкритті муралу «Мілана» в Маріуполі, присвяченого героїні фотокниги Мілані Абдурашитовій;

– на Форумі видавців у Львові (Book Forum 2018) фотокнига «Донбас і Мирні» відзначена Українським бібліотечним фондом у номінації «Найкраща соціальна фотокнига року»;

– на українському стенді Книжкового ярмарку у Франкфурті-на-Майні (Frankfurt Book Fair 2018);

– на пленарній сесії Європейського парламенту в січні 2019 року (Страсбург);

– на українському стенді Книжкового ярмарку в Лондоні (The London Book Fair 2019).

РОБОТА ФОНДУ РІНАТА АХМЕТОВА В ЦИФРАХ

  • Врятовано понад мільйон людських життів.
  • Фонд Ріната Ахметова залишається лідером у допомозі мирному населенню Донбасу. Таку думку під час опитування Київського міжнародного інституту соціології висловила більш ніж половина українців. Крім того, 67% українців вважають, що жителі Донбасу без гуманітарної допомоги Ріната Ахметова не вижили б. З цим згодні майже 85% опитаних жителів у Донецькій і Луганській областях.
  • 12 333 726 продуктових наборів видано жителям Донбасу.
  • 134 000 тонн гуманітарної допомоги привезено на Донбас Штабом Ріната Ахметова. Щоб її доставити, треба було 6703 вантажні машини.
  • Понад 50 000 осіб отримали адресну допомогу.
  • Понад 11 500 осіб отримали адресну допомогу на лікування, з них понад 6,2 тисячі – це діти.
  • Понад 4500 дітей оздоровилися та побували на літньому відпочинку.
  • 9406 дітей влаштовано в сім’ї завдяки програмі «Сирітству – ні!».
  • Понад 4300 наборів медикаментів видано важкохворим дітям, які проживають з обох боків лінії зіткнення.
  • 100 дітям із вадами серця проведена операція завдяки проекту «Здорове серце».
  • Приблизно 110 курсів реабілітації пройшли діти, поранені внаслідок збройного конфлікту.
  • 144 дитини з порушенням слуху отримали сучасні високочутливі слухові апарати завдяки проекту «Тепер я чую».