Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова запустив нову соціальну рекламу

27.11.2012

У листопаді Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» запустив другу хвилю інформаційної кампанії в рамках реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні». Метою кампанії є зниження рівня негативного сприйняття суспільством людей, які захворіли або перехворіли на туберкульоз. Хворі на туберкульоз – це звичайні люди. Захворіти може будь-хто, незалежно від соціального статусу, але кожен може одужати. Туберкульоз – це лише хвороба, а не вирок.

В рамках інформаційної кампанії було створено відеоролик (30 секунд), аудіоролик (45 секунд і три його короткі версії), а також розроблено дизайн зовнішньої реклами у підтримку ідеї роликів. Тендер на розробку і створення інформаційних матеріалів виграв «Креативний продакшн бутик  CandyShop».   

«Тема цієї соціальної реклами була обрана невипадково. Згідно з дослідженням[i], ставлення українців до людей, хворих на туберкульоз, і навіть тих, які хворіли, але повністю вилікувались, є досить неоднозначним. З одного боку, 92% опитаних вважають, що такі люди мають відчувати підтримку та добре ставлення з боку інших людей. З іншого боку, якщо ситуація стосується їх особисто, то, наприклад, готовність працювати поряд із такою людиною висловили лише 45% опитаних. Поїсти в ресторані, знаючи, що кухар або офіціантка хворіли на туберкульоз і повністю вилікувалися, згодні лише 33%. Ці дані свідчать про високий рівень стигми та дискримінації по відношенню до хворих на туберкульоз та про брак інформації щодо виліковності туберкульозу», – зазначив Денис Денисенко, керівник Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

Розміщення зовнішньої реклами в Україні триває з 1 листопада 2012 року, трансляція аудіо і відеороликів розпочнеться з грудня 2012 року на всеукраїнських та регіональних телеканалах і радіостанціях. Всі інформаційні матеріали можна знайти на сайті Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» www.stoptb.in.ua у розділі «Галерея». Відеоролик розміщено на головній сторінці сайту, а також викладено на Youtube.

Нагадаємо, що рік тому Фонд успішно провів першу хвилю всеукраїнської інформаційної кампанії з метою актуалізації в суспільстві проблеми туберкульозу як реальної загрози здоров’ю нації. Було створено відео та аудіоролики, розроблена зовнішня реклама. Зокрема, було зазначено, що кашель, який триває більше трьох тижнів, – основна ознака туберкульозу та привід звернутися до лікаря. Реклама також повідомляла про створення безкоштовної гарячої лінії з питань туберкульозу 0 800 503 080 і сайту www.stoptb.in.ua.

Довідка:

З 1995 року в Україні офіційно оголошена епідемія туберкульозу. Сьогодні ситуація дещо стабілізувалася, але рівень захворюваності, як і раніше, значно перевищує допустимий епідеміологічний поріг.

З січня 2011 року в Україні діє Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні», яку реалізує Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» та партнери. В рамках Програми заплановано впровадити декілька хвиль просвітницької інформаційної кампанії для загального населення.

З приводу розміщення соціальної реклами можна звертатись до Ганни Захаріної, спеціаліста з комунікації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», тел. (044) 502-52-35, мобільний: 050 347 50 89, e-mail:

[email protected]

[i] Дослідження «Визначення рівня знань, ставлення, практики та поведінки з питань туберкульозу серед загального населення України та окремих груп» проведено у вересні 2011 – березні 2012 р. Опитано 5004 респондентів віком 18+ у 81 містах, 26 смт і 99 селах України.