Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова взяв участь у панельній дискусії на тему: «Історія та пам’ять в умовах інформаційної війни росії проти України»

02.12.2022

Фонд Ріната Ахметова у рамках співпраці з Університетом Марії Кюрі-Склодовської у Любліні взяв участь у панельній дискусії на тему: «Історія та пам’ять в умовах інформаційної війни росії проти України».

Учасники дискусії зосередилися на таких ключових питаннях, як формування національної пам’яті в умовах інформаційної війни, та окупація росією історії України.

«Зараз, проживаючи війну всією країною, ми маємо унікальну можливість і унікальний обов’язок збирати свідоцтва про неї не лише для себе, а й для всього світу. І робити це таким чином, щоб максимально точно і максимально глибоко передавати правду війни та її жахи, а також про розуміння людьми причини цієї війни», — зазначила Наталія Ємченко, член наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Під час дискусії говорили про те, як розуміти питання викраденої історії, як формується історична пам’ять та як донести пам’ять та історію до молодого покоління. 

«300 років українська історія є окупованою, і окупація України зараз — це наслідок окупації нашої історії. Тому найголовніше, що ми маємо зробити — повернути собі власну історію. І це неможливо зробити без співпраці з Європою, адже Україна завжди була частиною європейського світу. Також ми маємо знову навчитися пам’ятати. І ця війна дає нам шанс, як нації, повернути собі право на пам’ять, культуру пам’яті, власне саму пам’ять», — підкреслила Наталія Ємченко.

Нагадаємо, що Фонд Ріната Ахметова підписав меморандуми про співпрацю з Університетом Марії Кюрі-Склодовської у Любліні та Національним університетом імені Тараса Шевченка. Метою є забезпечення реалізації ефективного співробітництва у сферах освіти і науки, наукової та науково-технічної, інформаційної та просвітницької діяльності. 

Основним фундаментом і джерелом для подальших наукових досліджень є свідчення людей, які увійшли до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це найбільший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Він уже налічує понад 50 тисяч історій з перших вуст.

За 17 років роботи допомога та інформаційна підтримка від Фонду Ріната Ахметова охопила майже 25 млн людей — це більше, ніж кожен другий мешканець України.