Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова впроваджує в Донецькій області швидку діагностику туберкульозу

14.11.2012

Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» за участю Головного управління охорони здоров'я в Донецькій області забезпечили Краматорський, Шахтарський, Горлівський і Маріупольський туберкульозні диспансери чотирма діагностичними системами американського виробництва GeneXpert.
 
«Система GeneXpert дозволить за дві години виявити лікарсько-стійкий туберкульоз легенів, – каже керівник програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Денис Денисенко. – Раніше ця процедура займала близько двох місяців, і хворий досить пізно отримував правильне лікування».
 
Щодня одна система GeneXpert може обслуговувати 6 пацієнтів. При цьому діагностика абсолютно безкоштовна для будь-якого охочого за наявності направлення лікаря. В Європі така процедура – норма. Фонд прагне запровадити міжнародні стандарти в діагностиці та лікуванні туберкульозу в Україні.
 
«Відсутність діагностичного обладнання є значною перешкодою для ефективного вирішення проблеми туберкульозу, і відповідно, досягнення Україною Цілей розвитку тисячоліття, – підкреслила Рікарда Рігер, Директор Представництва Програми розвитку ООН в Україні. – Тому забезпечення протитуберкульозних служб сучасним обладнанням для діагностування туберкульозу та медикаментозно стійкого туберкульозу повинно залишатися важливим пріоритетом у сфері боротьби із захворюванням в Україні».
 
На придбання чотирьох діагностичних систем GeneXpert благодійний фонд «Розвиток України» витратив 522 тис. грн., ще 332 тис. грн. щорічно буде направлено на технічну підтримку модулів і придбання витратних матеріалів.
 
Технічна підтримка поставки і закупівлі обладнання забезпечена Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй.