Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова відзначає річницю відкриття Музею «Голоси Мирних»

23.06.2022

Сьогодні Фонд Ріната Ахметова відзначає річницю відкриття Музею «Голоси Мирних». Це унікальний онлайн-музей, що збирає, організовує та ділиться історіями мирних жителів України, які стали жертвами або свідками війни. Наразі архів Музею вже налічує понад 20 000 унікальних, живих історій, зібраних з 2014 року. Є своя історія й у Музею.

Підготовка до створення Музею розпочалася у 2014 році. Тоді Фонд Ріната Ахметова почав допомагати мирним мешканцям, які постраждали внаслідок війни на Сході України. Тисячі з цих людей ділилися з Фондом своїми історіями. 

Фонд радився з істориками, психологами та соціологами про те, як об’єктивно і повно задокументувати свідчення, та зібрав історії людей в унікальний проєкт. 23 червня 2020 року було відкрито Музей «Голоси Мирних». З початку повномасштабної війни Музей став літописом трагедій усіх жителів України.

Наразі Музей «Голоси Мирних» є наймасштабнішим у світі архівом історій мирних людей, які постраждали від війни. Це достовірне джерело інформації з перших вуст про життя в умовах воєнних дій. А ще — унікальний психотерапевтичний проєкт, що сприяє психологічному благополуччю та ментальному здоров’ю українців, які пережили травму війни.

«Я б хотів, щоб усі ці історії не стерлися з пам’яті, щоб наші спогади залишилися назавжди. Щоб кожна людська історія з Музею «Голоси Мирних» стала закликом до припинення цієї жахливої війни та недопущення подібних трагедій у майбутньому», — наголошує Засновник Фонду Рінат Ахметов.

Ваша історія теж може увійти до архіву Музею. Розкажіть її, щоби світ дізнався про пережите Україною, щоби зберегти минуле та теперішнє заради кращого майбутнього!

Поділитися історією можна так: 

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію;
— відвідайте портал Музею (https://civilvoicesmuseum.org/) та натисніть кнопку «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зверніться на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001.