Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова відкрив фотовиставку «Туберкульоз без прикрас» в Ужгороді

22.11.2012

22 листопада в холі Закарпатської обласної державної адміністрації відбулось урочисте відкриття виставки відомого фотографа-документаліста Максима Дондюка «Туберкульоз без прикрас» за підтримки благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Метою виставки є привернення уваги громадськості до проблеми туберкульозу та необхідності проводити вчасну діагностику і лікування. В експозиції представлені фотографії людей, які вилікувались від туберкульозу, а також жертв захворювання. Всі фотографії були зроблені в протитуберкульозних диспансерах та виправних колоніях Херсона і Донецька.

В рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Фонд проводить серію ініціатив, направлених на подолання туберкульозу: сприяє ефективному управлінню в галузі охорони здоров'я, забезпечує лабораторії сучасним діагностичним обладнанням, закуповує і постачає в регіони лікарські препарати, проводить різноманітні тренінги для медперсоналу тощо. Але одним із важливих факторів подолання туберкульозу в Україні є також інформування широких верств населення про основні симптоми, шляхи зараження, профілактику і лікування туберкульозу. Фотовиставка Максима Дондюка «Туберкульоз без прикрас» є одним із елементів цієї інформаційної кампанії. В Україні фотовиставки Максима Дондюка вже відбулись у Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Кіровограді, Вінниці. Тепер її можуть побачити жителі та гості Ужгорода.

На відкритті фотовиставки Максим Дондюк зазначив: «Багато з тих людей, яких я фотографував, нажаль, померли. Було відчуття, що я на сповіді, коли я слухав всю історію їхнього життя. Я нічим не зміг допомогти цим людям, і я розумів це, коли знімав їх. Але я сподіваюсь, що ці фотографії допоможуть іншим людям, які ще не захворіли, розвінчати стереотип про те, що на туберкульоз хворіють лише бездомні і наркомани, розкажуть людям про те, що є різні форми туберкульозу і що закрита форма і людина, яка перехворіла на туберкульоз, не є загрозою для оточуючих. Можливо, тоді смерть цих людей, які дали мені можливість розповісти і показати їхнє життя в лікарнях, буде не марною».

Виставка триватиме в холі Закарпатської обласної державної адміністрації з 22 листопада по 6 грудня. Адреса: м. Ужгород, пл. Народна, 4. Розклад роботи фотовиставки: понеділок – пятниця з 09:00 до 18:00, субота і неділя – вихідні. Вхід вільний.

 

 

Перед відкриттям фотовиставки. Фото Сергія Гудака.

 

Під час відкриття фотовиставки. Фото Сергія Гудака.

 

На фото (зліва направо): Максим Дондюк - автор фотовиставки; Іван Іванович Качур - заступник голови Закарпатської ОДА; Роман Іванович Шніцер - начальник Управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА. Фото Сергія Гудака.

 

Максим Дондюк - автор фотовиставки.

Дивитись відео з відкриття.