Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова відкрив фотовиставку «Туберкульоз без прикрас» у Запоріжжі

17.12.2012

17 грудня у Запорізькому національному університеті відбулось урочисте відкриття виставки фотографа-документаліста Максима Дондюка «Туберкульоз без прикрас» за підтримки благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Метою фотовиставки є привернення уваги громадськості до проблеми туберкульозу та необхідності проводити вчасну діагностику і лікування. В експозиції представлені фотографії людей, які вилікувались від туберкульозу, а також жертв захворювання. Максим Дондюк тривалий час знаходився поряд із героями виставки, записав їхні історії. Всі фотографії були зроблені в тубдиспансерах і виправних колоніях Херсона і Донецька.

 

В рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонд проводить серію ініціатив, направлених на подолання туберкульозу: сприяє ефективному управлінню в галузі охорони здоров'я, забезпечує лабораторії сучасним діагностичним обладнанням, закуповує і постачає в регіони лікарські препарати, проводить різноманітні тренінги для медперсоналу тощо. Але одним із важливих факторів подолання туберкульозу в Україні є також інформування широких верств населення про основні симптоми, шляхи зараження, профілактику і лікування туберкульозу. Фотовиставка Максима Дондюка «Туберкульоз без прикрас» є одним із елементів цієї інформаційної кампанії. В Україні фотовиставки Максима Дондюка вже відбулись у Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Кіровограді, Вінниці, Ужгороді. Тепер її можуть побачити жителі та гості Запоріжжя.

Денис Денисенко, керівник програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» під час відкриття фотовиставки зазначив: «Ми дуже дякуємо Максиму, який зміг так глибоко розкрити тему і показати справжнє «обличчя» туберкульозу, без прикрас. Він не просто розмірковував про проблему туберкульозу, а спілкувався безпосередньо з хворими і жив в однакових з ними умовах, щоб показати, що їх непотрібно сторонитися, вони такі ж, як усі інші. Це важке захворювання, але важливо знати, що туберкульоз – виліковний. При вчасно призначеному, послідовному і безперервному лікуванні його можна подолати».

 

«Мені хотілось своїми роботами донести до кожного, наскільки страшним буває туберкульоз, але іще страшнішою є людська байдужість і часто ставлення до хворих. Я сподіваюсь, що ці фотографії допоможуть розвінчати стереотип про те, що на туберкульоз хворіють лише бездомні і наркомани. Туберкульоз поруч із нами, він стосується кожного. Але важливо знати про те, що є різні форми туберкульозу і що закрита форма і людина, яка перехворіла на туберкульоз, не є загрозою для оточуючих», – зазначив автор фотовиставки Максим Дондюк.

 

Виставка триватиме в науковій бібліотеці Запорізького національного університету з 17 по 27  грудня. Адреса: м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66, 2-й корпус. Розклад роботи фотовиставки: понеділок – субота з 08:00 до 17:00, неділя – вихідний. Вхід вільний.

 

Прес-служба
фонду Ріната Ахметова
«Розвиток України»

Тел. + 38 044 502 52 12