Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова розповів експертному середовищу про значення гуманітарної допомоги для постраждалих від збройного конфлікту на Донбасі

03.10.2020

30 вересня Фонд Ріната Ахметова взяв участь у міжнародній онлайн-конференції Social Value Matters (#SVM2020): People, Planet & Power. Захід, організований Social Value Canada. Серед спікерів заходу – локальні, національні та міжнародні лідери думок і провідні практики, які займаються питаннями оцінювання соціального впливу. Конференція – найбільша подія року для експертного середовища, присвячена таким темам, як гуманітарна допомога, нерівність, зміна клімату, майбутнє планети після COVID і багатьом іншим.

Фонд Ріната Ахметова був єдиним доповідачем із країн Східної Європи. Спільно з британською консалтинговою компанією Envoy Partnership Фонд презентував результати першого в Україні дослідження соціального впливу гуманітарної продуктової допомоги. Це дослідження – унікальне для України. Ніколи раніше гуманітарні ініціативи в країні не вивчалися так широко. Адже досліджували не тільки вплив на продуктову безпеку, але й те, як отримана допомога вплинула на емоційний добробут одержувачів допомоги.

Сесія Фонду називалася «Соціальний вплив, гуманітарна допомога та зони конфліктів: досвід з України». Доповідь викликала великий інтерес у експертної спільноти, її слухачами стали понад 100 передових фахівців з оцінювання соціального впливу з країн Європи та Північної Америки. Міжнародній спільноті розповіли про конфлікт на Донбасі та про те, як проєкт Фонду Ріната Ахметова «Продуктова допомога населенню» змінив життя мільйонів мирних жителів регіону.

Представник Фонду Ріната Ахметова Джок Мендоза-Вілсон у своїй частині доповіді розповів про основні моменти збройного конфлікту та його вплив на цивільне населення.

– Станом на кінець 2019 року збройний конфлікт на сході України безпосередньо вплинув на долю приблизно 5,2 мільйона мирних жителів регіону. Ця цифра порівнянна з населенням таких країн, як Норвегія, Ірландія або Словаччина. 3,4 мільйона жителів Донбасу й далі потребують гуманітарної допомоги. Фонд Ріната Ахметова першим відреагував на нагальні гуманітарні потреби мирного населення регіону. Він організував евакуацію та розселення особливо вразливих груп населення, надавав реабілітаційну та психологічну допомогу дітям. Проєкт Фонду «Продуктова допомога населенню» був і залишається наймасштабнішою й найбільш системною допомогою мирному населенню Донецької та Луганської областей з обох боків лінії зіткнення. Соціальний вплив саме цього проєкту досліджували фахівці Envoy Partnership, – сказав Джок Мендоза-Вілсон.

Партнер і співзасновник Envoy Partnership Олівер Кемптон у своєму виступі розповів про результати дослідження.

– Ми отримали значні результати. Наприклад, дослідження показало, що кожен одержувач продуктових наборів Фонду Ріната Ахметова ділився їжею в середньому з трьома родичами, друзями чи сусідами. Отже, число одержувачів допомоги Фонду досягло 3,5 мільйона людей. Це означає, що 2 з 3 мирних жителів, які постраждали внаслідок конфлікту, отримали продовольчу допомогу від Фонду Ріната Ахметова, – зазначив Олівер Кемптон.

Він також підкреслив, що 96% одержувачів допомоги розповіли про те, що ця підтримка допомогла їм відчути, що вони не забуті та про них піклуються.

– Ще вразив ефект добробуту, який цей проєкт створив для 5000 волонтерів. 95% з них відповіли, що волонтерство допомогло їм почуватися корисними суспільству, а 78% сказали, що воно допомогло їм впоратися з психологічною травмою війни й не здатися, – додав Олівер Кемптон.

У жовтні 2020 року Фонд Ріната Ахметова проведе круглий стіл для експертного середовища України, на якому презентує повну версію звіту про соціальний вплив своєї допомоги. Короткий звіт із результатами дослідження буде опублікований у розділі «Експертам» на сайті Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». Сайт уже працює в тестовому режимі: https://civilvoicesmuseum.org/.

– Фонд Ріната Ахметова використовує найкращі практики у своїй роботі, розвиває й адаптує їх, щоб потім поділитися цим досвідом із країною. Фонд став першим, хто застосував оцінювання соціального впливу в Україні, і готовий розповісти про методику організаціям і державним установам. Соціальний вплив вимірювали для об’єктивної та достовірної оцінки ефективності діяльності Фонду, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової Ради Фонду Ріната Ахметова.