Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова проводить семінар-презентацію результатів зовнішнього контролю якості

10.12.2014

11-12 грудня 2014 року в рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Фонду Ріната Ахметова пройде зустріч-семінар завідуючих лабораторіями ІІІ-го рівня цивільного та пенітенціарного сектору (далі – семінар).

Семінар буде присвячено презентації результатів зовнішнього контролю якості (далі – ЗКЯ) лабораторних досліджень діагностики туберкульозу в Україні. Зовнішній контроль якості тесту лікарської чутливості (ТЛЧ) був проведений за підтримки Фонду Ріната Ахметова в рамках проекту «Впровадження міжнародних стандартів діагностики» в 2013 – 2014 роках. В рамках семінару представники 25 регіонів України та 10 лабораторій пенітенціарного сектору представлять результати зовнішнього контролю якості своїх лабораторій, обговорять та проаналізують помилки та проблеми, із якими вони стикнулись в процесі роботи, та спільно із міжнародним експертом з діагностики туберкульозу Гіртс Шкендерс розроблять рекомендації щодо їх вирішення та подальшого недопущення.

Окрім проведення ЗКЯ для лабораторних спеціалістів Фондом Ріната Ахметова також була розроблена Програми забезпечення якості лабораторної діагностики туберкульозу, яка  регламентує всі аспекти діяльності лабораторій, що входять до лабораторної мережі з діагностики туберкульозу та розроблений і надрукований навчальний посібник для лікарів бактеріологів.

«Швидка та якісна діагностика туберкульозу, а особливо стійких до антимікобактеріальних препаратів форм – це один із найважливіших етапів у боротьбі із туберкульозом. Ефективне функціонування мережі лабораторій з бактеріологічної діагностики туберкульозу забезпечує  своєчасне та якісне  виявлення випадків туберкульозу та моніторинг процесу лікування. Впровадження системи ЗКЯ дозволяє не лише оцінити якість роботи лабораторій, а й виявити проблеми та недоліки у процесі діагностики», коментує менеджер з діагностики туберкульозу Фонду Ріната Ахметова Попова Крістіна.