Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова провів тренінг для усиновителів, опікунів, прийомних батьків і батьків-вихователів

18.04.2017

Сьогодні, 18 квітня, у Києві пройшов тренінг для усиновителів, опікунів, прийомних батьків та батьків-вихователів на тему «Взаємозалежність емоцій батьків і емоцій дітей. Техніки подолання стресу і вигорання». Навчання було організовано Фондом Ріната Ахметова в межах програми «Сирітству – ні!».

Тренінг провела координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Марина Сорокіна. Вона розповіла про те, як психоемоційний стан батьків впливає на психічний і фізичний розвиток дітей. Учасники тренінгу розглянули ситуацію, коли дитина потрапляє в нову сім’ю, і з’ясували, з якими емоціями вона може зіткнутися, як поводитися й у чому причина такої поведінки. Психолог відповіла на найактуальніші запитання: що робити, якщо дитина проявляє агресію, часто плаче, «прилипає» до батьків, краде?

«Приємно було зустріти тут багато знайомих, з якими спілкувалися в інтернеті. Відбулася «розвіртуалізація». А ще дуже важливо відчути, що проблеми, з якими ти стикаєшся у вихованні дітей, є в багатьох. Атмосфера на тренінгу така тепла, приємна. Захід цей, на мою думку, дуже важливий», – ділиться враженнями усиновителька Марина Сноз.

На тренінгу теоретичний матеріал чергувався з практичними завданнями. Тому усиновителі, опікуни, прийомні батьки та батьки-вихователі ділилися своїми життєвими ситуаціями, а ще на собі змогли протестувати кілька арт-терапевтичних технік, які сприяють зниженню стресу й апатії.

Цього разу, на тренінг із батьками приїхали і їхні діти. Малюки познайомилися і весело провели час: грали з героями сучасних мультфільмів, малювали, танцювали і виконували запропоновані їм цікаві завдання. Наприкінці дня діти разом із мамами й татами в межах тренінгу виконали вправу для стабілізації сімейних стосунків.

«Мені дуже сподобався тренінг. Це дає ресурси, заряджає, дає надію і віру, що все буде добре. Дуже важливо те, що можна було прийти разом із дітьми й не переживати, з ким їх залишити вдома. Це нас приємно вразило. Дякую за запрошення!» – розповідає усиновителька Тетяна Іванова.

«Дуже приємно чути від батьків слова подяки на адресу програми, Фонду й Засновника. Всі зазначають, що подібні зустрічі змінюють їхнє ставлення до себе, до дітей, до оточення, яке не завжди сприятливо впливає на процеси в сім’ях. З деякими батьками ми бачимося регулярно, декого – сьогодні побачили вперше. Це важливо, і це підкреслює результат нашої роботи, результат програми «Сирітству – ні!». Сподіваємося, що подібні зустрічі нас чекають і в майбутньому», – говорить Анжела Фокіна, менеджер проектів і програм Фонду Ріната Ахметова.

ДЖЕРЕЛО