Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова: поділитися досвідом з Європою

01.10.2020

Сьогодні - Європейський день благодійних фондів. Протягом багатьох років в плеяду найбільших європейських гуманітарних організацій входить і Фонд Ріната Ахметова. Зокрема, він є повноправним учасником EFC - Європейського центру фундацій. Ця масштабна платформа в сфері філантропії об'єднала понад 500 найбільших європейських і міжнародних благодійних організацій для протистояння глобальним соціальним проблемам сучасності.

- Діяльність Фонда Ріната Ахметова в гуманітарній сфері за масштабами, по тривалості проєктів і по системності - є дійсно абсолютно унікальною для Європи. Крім того, у нас є накопичений багаж досвіду, яким ми ділимося з європейцями. Для цього Фонд вже тричі брав участь в Конференції EFC, його робота отримала визнання і високу оцінку європейських благодійників. Беручи участь в заходах такого рівня і обмінюючись досвідом, Фонд також впроваджує новітні стандарти філантропії в Україні, - розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

За її словами, завдяки найбільшій програмі Фонду - Гуманітарному Штабу, врятовано життя 3,5 мільйонів людей на Донбасі. Значимість роботи Фонду підтверджують і дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології. Згідно з цим дослідженням, про роботу Фонду знають 94% українців і 99% жителів підконтрольних територій Донецької і Луганської областей. Майже половина населення України - 48%, назвали Фонд наймасштабнішою приватною благодійною організацією країни. З цим згодні 52% респондентів на Донбасі.

Також кожен п'ятий українець і кожен четвертий житель Донбасу впевнений, що Фонд Ріната Ахметова бере найбільш активну участь у розвитку охорони здоров'я в Україні.

З найперших днів роботи Фонд реалізував і продовжує реалізовувати проєкти національного рівня. В першу чергу вони спрямовані на допомогу і порятунок людей, а також на боротьбу з соціальними проблемами. Зараз в активі Фонду - проєкти і програми у сфері гуманітарної допомоги, медицини і соціального розвитку. А також - подолання сирітства та популяризації сімейних форм виховання. В цьому напрямку програма і портал «Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!» стали трендссетерамі усиновлення, зробили його актуальним і важливим.

Поряд з цим Фонд продовжує привертати якомога більше уваги української та світової спільноти до одного з найбільших збройних конфліктів ХХІ століття, який відбувається сьогодні в центрі Європи. У кожного мирного жителя Донбасу своя історія боротьби і подолань. Кожна з них повинна бути зібрана і задокументована. Як показало дослідження КМІС, цю точку зору поділяє абсолютна більшість населення України і жителів Донбасу - 86% і 89% відповідно. Крім того, майже половина жителів Донбасу готова розповісти про те, як збройний конфлікт вплинув на їхнє життя. Тому Фонд почав унікальний онлайн-проєкт - Музей «Голоси Мирних». Ідея його створення належить Ринату Ахметову. Тут Мирні можуть відкрито розповісти свою особисту історію, нічого не боячись. Розповісти, щоб звільнитися від тягаря мовчання і дати можливість людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти і відчути серцем кожну сповідь. З її пам'яттю, з її болем, з її вірою, з її надією.

- Всі розповіді від першої особи, перш за все в форматі відео-сповідей, відео-інтерв'ю. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого і сьогодення заради кращого майбутнього. Перша тисяча історій Мирних вже зібрана. Ми знайшли їх, змонтували, описали і помістили на портал Музею всього за кілька місяців. Уже зараз це найбільше зібрання свідчень Мирних, розказаних їх голосами, від першої особи, - зазначила Наталія Ємченко.

Презентація концепції Музею викликала жвавий інтерес у представників міжнародної спільноти.

- Те, що робить Фонд дуже важливо. Мирні громадяни, що живуть в зоні конфлікту, заслуговують на те, щоб їх почули. Їх свідчення допоможуть вивчити цей конфлікт, - сказав Алекс Ленартс, надзвичайний і повноважний посол Бельгії в Україні

Зібрані історії Фонд Ріната Ахметова розмістить у відкритому доступі. На сайті онлайн-музею вже можна поділитися своєю історією https://civilvoicesmuseum.org/