Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова подарував «Мирне літо» дітям Донбасу: психологічна підтримка, творчість і відпочинок

17.08.2021

Добіг кінця черговий сезон проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». У ньому взяли участь 115 школярів 8-14 років із різних міст і сіл Донецької та Луганської областей, а також діти-переселенці, які пережили жахи збройного конфлікту. У санаторії «Перлина Донеччини» у Святогірську з дітьми працювали психологи, які пройшли навчання за курсом «Травма війни», вони проводили спеціальні заняття за допомогою ігрової та арт-терапії.

Нововведенням цього сезону стала активність «Кіно Кемп». Це заняття з відеозйомки та монтажу, під час яких діти писали сценарії та брали інтерв'ю, а також створювали відеоролики з власними історіями про пережите на сході країни.

– Таланти дітей перевершили наші очікування. Дехто з них приїхали з готовими сценаріями і чітким розумінням того, що саме і як будуть знімати. В результаті у них вийшли не просто історії, а невеликі фільми, які вражають глибоким розумінням трагедії Донбасу. Найактивніші учасники проєкту приєдналися до наповнення унікального Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». Цей музей – перший і найбільший в Україні архів свідчень мирних жителів Донбасу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. У ньому вже зібрано понад 2 тисяч історій, а до 2025 року Фонд планує зібрати 100 тисяч, – розповіла Оксана Іщук, керівниця проєктів Фонду.

Усі учасники «Кіно Кемпу» отримали сертифікати та пам'ятні подарунки від Фонду, а переможці – апаратуру для професійного відеоблогерства.

Крім того, в ході проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» учасники взяли участь у тренінгу, присвяченому проблемі шкільного булінгу. Його провела психолог, гештальт-практик Тамара Кротова. Діти дізналися, як захистити себе від кривдників, вчилися довіряти один одному в нестандартній ситуації, не замикатися у собі.

Психологи проєкту проводили групові зустрічі, де пропонували маленьким учасникам уявити і відчути себе у «безпечному місці», допомагали висловити  біль, страх та інші пережиті емоції, які можуть вплинути на них у майбутньому.

– Психіка має такі властивості, як витіснення, заперечення. Це все проявляється на рівні поведінки, на тілесному, емоційному рівні. У деяких дітей травма закапсулювалася так, що вони перестали її помічати. Щоб відкрити її і допомогти зцілитися, ми включали в заняття малювання, арт-терапію, вправи на техніки дихання, – розповіла Валерія Волкова, психолог Фонду Ріната Ахметова. 

Про користь повноцінного відпочинку та психологічної допомоги поділилася 12-річна учасниця проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» Марія Фомичова з Макіївки.

– Коли у нас у місті чутні постріли, я вже не звертаю на них уваги, звикла. А тут, в санаторії, дуже тихо. Рінат Ахметов допомагає дітям, і їхнє життя стає яскравішим та світлішим. Напевно, дуже добра душа у цієї людини, – каже Марія.

30 липня 2021 року на Центральній набережній Святогірська діти-учасники проєкту «Мирне літо» в рамках проєкту Музею «Голоси Мирних. Троянди мирних» висадили Алею троянд. Кожен кущ – це символ однієї історії жителя Донбасу, життя якого з початком збройного конфлікту розділилося на «до» і «після». Так, на Центральній набережній міста тепер квітнутимуть 120 кущів троянд. Ще 20 кущів найменші учасники проєкту посадили на території санаторію «Перлина Донеччини».

З 2015 року учасниками проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне Літо» стали понад 4500 осіб. Насичений щоденний графік із майстер-класами, тренінгами, заняттями спортом і змаганнями – все це допомагає дітям і підліткам Донбасу знайти мир і зцілення заради щасливого майбутнього.