Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова побудує в Донецьку сучасну лабораторію для діагностики туберкульозу, що відповідає світовим стандартам

16.05.2013

В рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні. Регіональна програма» фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» планує будівництво сучасної лабораторії для діагностики туберкульозу в Донецьку. Це буде перша в Україні лабораторія, що відповідає світовим стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), з дотриманням всіх норм і правил Європейського Союзу з інфекційного контролю. В ній будуть застосовуватись сучасні технології в галузі «чистих приміщень», які повністю виключать ризик зараження співробітників лабораторії збудником туберкульозу. В лабораторії буде встановлено новітнє обладнання з діагностики туберкульозу, зокрема, система HAIN для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу, здатна виявити стійкість до всього спектру протитуберкульозних препаратів першого і другого ряду лише за один день. Також буде створено окремий навчальний клас для навчання лаборантів і лікарів-бактеріологів, створені умови для комфортної роботи і відпочинку персоналу лабораторії.

Лабораторії такого рівня існують у Німеччині, Франції, країнах Середньої Азії (Киргизстан, Таджикистан). Тепер сучасна діагностична лабораторія з діагностики туберкульозу з'явиться і в Україні.

Рішення про будівництво такої лабораторії було прийнято торік через необхідність поліпшити застарілу матеріально-технічну базу існуючої лабораторії в Донецькій обласній клінічній туберкульозній лікарні, яка не відповідає сучасним вимогам, зокрема, у сфері інфекційного контролю та організації зони для молекулярно-генетичних методів дослідження.

«Нова лабораторія буде побудована «з нуля» у вигляді окремої будівлі на території Донецької обласної клінічної протитуберкульозної лікарні, - каже керівник програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Денис Денисенко. - Проектування та авторський нагляд за будівництвом здійснюватиме чесько-українська проектна організація «ФАВЕА інжиніринг Київ». Згідно з угодою, підписаною фондом Ріната Ахметова з «ФАВЕА інжиніринг Київ», в цьому році планується створити проект лабораторії, а в наступному - почати будівництво об'єкта. У 2015 році українці отримають сучасну лабораторію з діагностики туберкульозу, що відповідає світовим стандартам. Загальний бюджет будівництва лабораторії становить 18 млн. грн. Фінансування цього проекту повністю здійснює фонд Ріната Ахметова «Розвиток України».

Обстеження в сучасній діагностичній лабораторії зможуть проходити всі жителі Донецької області за скеруванням лікаря протитуберкульозного закладу. На обстеження будуть направлятися пацієнти, які перебувають на лікуванні в протитуберкульозних стаціонарах Донецької області, а також пацієнти з амбулаторного прийому поліклінік протитуберкульозних установ.

 

Довідка:

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» - неприбуткова організація, заснована 15 липня 2005 року.

Місія Фонду - працювати для людей, усуваючи причини актуальних суспільних проблем; впроваджуючи кращий досвід, накопичений в Україні та за кордоном, створюючи унікальні системні рішення; досягаючи максимального результату кожним своїм проектом і дією.

Напрямки діяльності: сучасна освіта і виховання, здоров'я нації, культурна спадщина, адресна допомога.

 

Засновник Фонду - Рінат Ахметов

Додаткова інформація на сайті akhmetovfoundation.org

«Зупинимо туберкульоз в Україні. Регіональна програма» реалізується фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» з 2007 року.

1 грудня 2012 року відбулося підведення підсумків «Програми подолання епідемії туберкульозу в Донецькій області 2007-2011 рр.». Основним результатом програми стало зниження захворюваності на туберкульоз на 26,5% в 2011 році порівняно з 2006 роком і зниження смертності від туберкульозу на 42% відповідно.

Основною метою обласної програми протидії захворюванню на туберкульоз у Донецькій області на 2012 - 2016 роки є подальше зменшення кількості хворих на туберкульоз, зниження показників захворюваності та смертності від нього.

Завдання програми:

  • впровадити і забезпечити доступність для населення сучасних ефективних методів виявлення та діагностики туберкульозу;
  • забезпечити доступність і відповідність міжнародним і національним стандартам лікування хворих на туберкульоз, у тому числі хворих на мультирезистентний та асоційований з ВІЛ-інфекцією туберкульоз;
  • вдосконалити систему управління, моніторингу та оцінки програми з метою підвищення її ефективності з орієнтацією на кінцевий результат;
  • впровадити в регіоні рекомендовану ВООЗ систему АКСМ-стратегії (адвокація, комунікація та соціальна мобілізація) для громадського посилення протидії туберкульозу.

Фінансування обласної програми протидії захворюванню на туберкульоз у Донецькій області на 2012 - 2016 рр.. здійснюється фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», а також усіма партнерами, задіяними в її підтримці і реалізації в області, в тому числі за рахунок коштів обласного бюджету, коштів бюджетів міст і районів Донецької області.

FAVEA - провідна європейська інжинірингова компанія, що займається проектуванням, будівництвом і реконструкцією фармацевтичних виробництв. Ця компанія має великий досвід проектування «чистих приміщень» з дотриманням всіх норм і правил Європейського Союзу з інфекційного контролю.