Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу Мирним Донбасу: подолання травм збройного конфліктуd

26.08.2021

Фонд Ріната Ахметова відкриває цикл прямих ефірів із надання психологічної допомоги жителям Донбасу. Онлайн-трансляції та вебінари проходять у рамках проєкту Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» на діджитал-майданчиках Фонду. Глядачі можуть поставити експертам запитання, які найбільше їх хвилюють.

Психологічну підтримку Мирним Донбасу Фонд надає з 2014 року. З того часу допомогу в подоланні негативних психоемоційних станів отримали понад 60 тис. жителів сходу країни різного віку. Для підвищення якості роботи з такими людьми Фонд провів навчання за курсом «Травма війни» для 250 психологів.

– Безсоння, хронічні депресії, панічні атаки – це відкладений ефект від травми війни, який може проявити себе навіть через довгі роки. Люди, які зіткнулися з цими проблемами, не завжди здатні пов'язати їх з подіями, викликаними збройним конфліктом. Одне із завдань напряму «Подолати. Допомагає психолог» – виявити цей зв'язок і допомогти мирним жителям упоратися з тривожними станами та психологічною нестабільністю, – розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

19 серпня пройшов перший прямий ефір, експертом якого стала психологиня і психотерапевтка Альона Лук'янчук. Вона з 2014 року допомагає жителям Донбасу справлятися з негативними наслідками пережитого ними.

– З початку військового конфлікту неодноразово згадувалася проблема психологічної травми у людей, які постраждали від військових дій. Особливо це стосувалося дітей. Але якщо явні ознаки психологічних проблем можна відразу визначити і зрозуміти, то говорячи про психосоматику, складно зрозуміти, до якого лікаря звертатися і що саме лікувати. Як правило, психосоматичні порушення зустрічаються у людей, які дуже погано розуміють свій власний емоційний стан, або ж у людей, які тривалий час знаходяться у стресових умовах, – говорить експертка.

Онлайн-трансляції з психологами охоплять також широке коло проблем, з якими стикається будь-яка сучасна людина, ‒ це проблеми, пов'язані з пандемією COVID-19, постійні стреси, тривожність та багато іншого.

Щоб зрозуміти, чи потрібна вам психологічна допомога, можна пройти тест на сайті Фонду Ріната Ахметова.

Ви також можете звернутися за допомогою до психологів Фонду за телефоном гарячої лінії: 0800509001.

Унікальний проєкт «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова» – це безпечний, довірчий простір, де жителі Донбасу можуть розповісти про пережите ними заради майбутнього, заради миру. Ознайомитися з історіями людей із Донецької та Луганської областей, а також залишити свою можна тут