Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова є найвідомішою благодійною організацією в Україні – його знають 94% українців за довоєнним дослідженням

15.04.2022

За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування, проведеного Info Sapiens в грудні 2021 року, найвідомішою благодійною організацією як в Україні, так і на Донбасу є Фонд Ріната Ахметова – його знають 94% населення України і 97% мешканців Донецької та Луганської областей.

На другому місці за відомістю Міжнародний комітет Червоного Хреста, який знають 70% українців, а на третьому – Фонд Віктора Пінчука (45%).

В список були внесені тільки ті організації, які набрали більше 1% за спонтанним знанням по Україні. Якби дослідження проводилось зараз, ми впевнені, що в список потрапив би Фонд «Повернись живим» та інші фонди, які допомагають ЗСУ, але до війни вони набрали менше 1% за спонтанним знанням.

Також ми зачитували респондентам характеристики фондів і просили сказати, який фонд найбільше асоціюється з тією чи іншою характеристикою. Фонд Ріната Ахметова частіше асоціюється з усіма характеристиками, ніж усі інші БО разом узяті. Так 64% населення України і 81% населення Донбасу вважають, що Фонд Ріната Ахметова – найбільший приватний фонд країни, а 50% і 59% вважають його наймасштабнішою благодійною організацією в Україні.

Також Фонд Ріната Ахметова часто асоціюється з допомогою дітям: 43% населення України і 63% населення Донбасу вважають, що Фонд сфокусований на допомозі дітям, 42% і 53%, відповідно – що він є лідером благодійної сфери в наданні слухових апаратів дітям, 39% і 60% - що він веде системну боротьбу з сирітством.

Крім того, 37% населення України і 52% населення Донбасу вважають, що Фонд Ріната Ахметова допомагає соціально незахищеним людям, а 35% і 43%, відповідно – займається розвитком охорони здоров’я.

Загалом 77% населення України і 87% населення Донбасу, які знають Фонд Ріната Ахметова, позитивно оцінюють його діяльність; негативну оцінку поставили менше 2%.

Інформація про дослідження
Під час дослідження було опитано 3208 респондентів старше 18 років методом особистого інтерв’ю вдома у респондента. Зокрема, було опитано 2134 респондента в усіх областях України, крім Донецької і Луганської, і 1074 респондентів в Донецькій і Луганській областях – дані для всієї України були зважені пропорційно населенню кожної області. Вибірка репрезентативна дорослому населенню України за областю, розміром населеного пункту, статтю та віком. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 2,2% для України і 3,2% для Донбасу. Опитування проводилося 24 листопада - 14 грудня 2022 року.