Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова: допомогти мільйонам українців

08.02.2022

У 2014 році схід України охопило полум'я збройного конфлікту. Воно обпалило мільйони доль. Одним із перших на допомогу людям цього регіону прийшов Фонд Ріната Ахметова. Щоб допомогти максимально оперативно тим, хто найбільше цього потребує, було створено безпрецедентну для країни програму – Гуманітарний Штаб.

‒ За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн осіб, із них 3.5 млн отримали допомогу на Донбасі в рамках програми «Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова». В основу її роботи покладено унікальну для України систему допомоги, яка включала аналіз потреб населення, сортування продуктів, придбаних відповідно до цих потреб, формування наборів допомоги та їх доставку в населені пункти вздовж 427-кілометрової лінії зіткнення. Соціальна цінність гуманітарної допомоги для мирних жителів Донбасу склала 1.1 млрд доларів США.

Уже в 2018 році Гуманітарний Штаб видав 12 мільйонів продуктових наборів. Самі місцеві жителі назвали їх «наборами виживання». Волонтери Фонду виявляли мужність, ризикували власним життям: найчастіше вони були змушені видавати набори виживання та надавати гуманітарну допомогу під обстрілами. Приїжджаючи до населених пунктів, вони бачили численні руйнування будинків, доріг та інших будівель. Бачили людей, що занепали духом, опинилися без зв'язку із зовнішнім світом.

– Ми доставляли допомогу приблизно в 100 населених пунктів. Нас супроводжувала різна погода, різна пора року. І в дощ, і в сніг, і під обстрілами ми видавали гуманітарну допомогу. Одягнені були в бронежилети, потрапляли під вибухову хвилю. Це дуже страшно, – розповідає Юлія Боровик, волонтерка Гуманітарного Штабу.

Фонд не лише допомагає жителям Донбасу, але й збирає їх історії, про які розповідає Україні та всьому світу. Для цього було створено безпрецедентний проєкт ‒ Музей «Голоси Мирних». На сьогодні це найбільше в Україні зібрання історій Мирних Донбасу. Його мета – максимально повно й неупереджено документувати свідчення очевидців трагічних подій на сході країни. Зараз уже зібрано 13 тисяч розповідей людей, які постраждали від збройного конфлікту. Мета – зібрати й зберегти 100 000 історій до 2025 року.

Одна з них – історія Оксани Нємцевої з Макіївки.

– Для мене війна розпочалася 26 травня 2014 року, коли бомбили Донецький аеропорт. Не вірилося, що все відбувається всерйоз. Самій мені, на щастя, жодного разу не довелося бігти вулицею, намагаючись сховатися від бомбардування. Зовсім близько від мого будинку в Макіївці рвалися снаряди, дзвеніли вікна. Було дуже страшно – і ми лягали спати в коридорі, – згадує жінка.

За її словами, вчасно надійшла допомога від Фонду Ріната Ахметова:

– І річ навіть не в тому, що голодувати не довелося. Знати про те, що ти не один зі своїм нещастям, набагато цінніше. Війна – це безвихідь, але розуміння того, що десь є люди, які зможуть про тебе подбати, допомагає відчувати себе в безпеці, – каже Оксана.

Ваша історія також має значення! Розкажіть її світові! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті. Також Мирні Донбасу можуть звернутися до Фонду за безкоштовною психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.