Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Фізика благодійності: точка опори – надія, важіль – наша допомога», – Юрій Риженков

14.08.2015

Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков про евакуацію людей і доставляння допомоги під обстрілами, а також про найгостріші проблеми жителів Луганської та Донецької областей і те, як волонтери допомагали їх розв’язувати.

 

– Більше року в Україні триває збройний конфлікт. Багато підприємств Метінвесту розташовані на проблемній території. Це все ваші люди: працівники та їхні родини. Що Метінвест зробив, щоб допомогти їм вижити в таких умовах?

 

– З першого пострілу на Донбасі ми почали надавати допомогу людям. Завжди були поруч. Спочатку це була трохи хаотична, я б сказав, ситуативна допомога. Ми блискавично реагували на проблеми. Доставляли медикаменти. Вивозили з небезпечних районів старих, жінок і дітей. Виділяли матеріали для ремонтів зруйнованих будівель. Тоді так робили багато підприємств СКМ. Але не було чіткої системи. Розуміючи весь жах ситуації на Донбасі, головний акціонер СКМ прийняв рішення надавати системну допомогу. Так зародився Гуманітарний штаб при Фонді Ріната Ахметова, який став «швидкою допомогою» для мирних жителів Донбасу. Він з’явився саме в той момент, коли підтримки потребували мільйони українців.

 

– Як почав діяти Метінвест після створення Гуманітарного штабу?

 

– З першого дня ми почали працювати в одній зв’язці. Щодня. Від обстрілу до обстрілу. На наших підприємствах створили волонтерські комітети, команди й мобільні групи. Першочерговим завданням для нас стала евакуація людей і їх тимчасове розселення. Волонтери Метінвесту та Гуманітарного штабу вивозили сиріт, багатодітних матерів із неповнолітніми дітьми, інвалідів, тяжкохворих людей та пенсіонерів. Евакуювали співробітників наших підприємств і їхні сім’ї.

 

– Як розв’язали питання з розміщенням людей?

 

– Для тимчасового проживання надали місця в пансіонатах Запорізької, Харківської, Дніпропетровської, а також у безпечних районах Донецької та Луганської областей. З небезпечної території вивезли понад 1,6 тисяч людей. Волонтери організували для переселенців повноцінне харчування, облаштували санітарно-побутові умови. Для дітей зібрали одяг, іграшки, книги – зробили все, щоб організувати дозвілля. Подбали про засоби гігієни та медичне забезпечення. Виходили сотні поранених і тяжкохворих людей. Окрему увагу приділили психологічній підтримці.

 

Приблизно 300 волонтерів Метінвесту надавали адміністративні та інформаційні послуги. Формували списки людей, зокрема, тих, кому необхідна термінова медична допомога. Допомагали відновлювати документи. Створювали бази даних для подальшого працевлаштування переселенців. Давали юридичні консультації.

 

– За якими ще напрямами працювали в цей період із Гуманітарним штабом?

 

– Доправляли гуманітарні вантажі. Надавали адресну допомогу дітям, людям похилого віку та інвалідам. Підтримку дістали сотні тисяч жителів зони АТО і тих, хто проживає на лінії зіткнення. Ми допомагали відновлювати житло. Відбудовували школи, дитячі садки та лікарні. Працівники на підприємствах формували списки нужденних. Вибудовували логістичні маршрути. Надавали будь-яку допомогу в доставлянні гуманітарної допомоги. Тим, хто не міг прийти за набором самостійно, наші волонтери приносили продукти й ліки додому.

 

У заблокованих з усіх боків містах залишилися геріатричні пансіонати, дитячі будинки, тяжкохворі у стаціонарах. Без організованого харчування залишалися дитячі садки та школи. Разом із Гуманітарним штабом ми допомогли подолати цю проблему.

 

Ми не дозволили зупинитися аварійним службам. Виділяли паливно-мастильні матеріали, зокрема, для роботи швидкої допомоги.

 

– Коли було вибудовано систему, працювати стало легше?

 

– Комплексна система роботи Штабу дозволила вижити сотням тисяч мирних жителів. Гуманітарний штаб створив, свого роду, закон благодійності. Це як у фізиці – є точка опори, і є важіль, за допомогою якого можна підняти будь-який тягар. Так от у цьому разі «точка опори» – надія, а «важіль» – це наша допомога.

 

Я щиро захоплююся волонтерами Штабу. Більшість із них – вихідці з Донецької та Луганської областей. Цим людям так само важко, як і тим, хто залишився за лінією дотику. Але вони молодші й сильніші. Вони ось уже рік допомагають тим, хто залишився під кулями, відрізаним від рідних і близьких. Без засобів до існування. Наодинці зі своїми думками і страхами.

 

Долаючи десятки блокпостів, Гуманітарні рейси з продуктовими та дитячими наборами стали заледве не єдиною точкою опори для мирних жителів Донбасу. Наборів для виживання і сьогодні чекають мільйони.

 

– Гуманітарний штаб Ріната Ахметова підбиває підсумки першого року своєї роботи. Що побажаєте людям, які там працюють?

 

– Насамперед, я бажаю їм терпіння. Їхні вчинки – неоціненні. Ці небайдужі люди готові стати поруч у найтрагічніші хвилини життя. Волонтери Гуманітарного штабу дають людям надію. Тільки той, хто вірить, здатен на неможливе. Здатен змінити світ навколо. І я бажаю, щоб усе їхнє добро повернулося їм сторицею в житті.