Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фестиваль ленд арту «Міфогенез 013»

20.02.2013

З 13 по 18 лютого 2013 року в Вінницькій області  відбувся творчий пленер Міжнародного зимового Фестивалю ленд-арту  «Міфогенез 013».

Пленер впроваджено ВОГО «Лабораторія актуальної творчості» у  партнерстві  з  Управлінням у справах сім`ї і молоді Вінницької облдержадміністрації та Генеральним консульством республіки Польща у Вінниці в межах загального проекту Міжнародного зимового Фестивалю ленд-арту  «Міфогенез 013», що відбувається за підтримки програми «і3» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

Міжнародний зимовий Фестиваль ленд-арту є щорічним та впроваджується восьмий рік поспіль, в 2013 році отримав назву «Міфогенез 013».

 В проекті  взяли участь більше 40 художників з Києва, Сум, Харкова, Дніпропетровська, Львова, Ужгорода, Миколаїва, Вінниці, Криму й міст Польщі – Варшава, Краків та Мрагове. Окрім художників на пленері працювали професійні фотографи, асистенти художників та волонтери.

13 лютого 2013р. розпочався заїзд та поселення учасників.

14 лютого було організовано та відкрито виставку-презентацію Фестивалю у м.Вінниця, в ЕЦСМ «Арт – Шик». Виставка складається з кращих робіт учасників Фестивалю за попередні 7 років, доповнена перформансом Наталії Лісової та інсталяцією вінницького автора Єгора Лобузнова. Виставка триватиме до 28 лютого 2013р.


Наступного дня після презентації проекту розпочався творчий пленер Фестивалю. Художники створювали власні твори ленд-арту на території Немирівського скіфського городища три дні. Було створено понад 30 масштабних авторських та групових об`єктів. Цікавою особливістю цього року стало синтезування учасниками ленд-арту як основного напрямку з іншими формами сучасного мистецтва, такими як перформанс та кінетичне мистецтво.

Найбільший об`єкт під назвою «Скіфський квадрат» створив художник Володимир Бахтов за допомогою власної  авторської техніки – геліографіті (малювання вогнем). Об`єкт має розмір 90Х90 метрів. В процесі його створення були задіяні більше 20 асистентів. Рекордний за вагою об`єкт «Зондаж» впроваджено Сергієм Якуніним. Для його реалізації було використано майже 2 тони льоду. Для реалізації деяких найбільших об’єктів задіяли трактор.


Тема фестивалю залишилась незмінною з попередніх років. Слово «міфогенез», як  визначення створення, продукування новітнього міфу, окреслило його тематику й цього року. Створені учасниками об'єкти, виконують завдання «міфогенезу» і візуалізують відчуття сучасності в історично складеному середовищі через художній образ.

На основі фото- і відеоматеріалів, створених за час впровадження Фестивалю, експертною радою будуть відібрані кращі проекти для видання друкованого альбому-каталогу й формуванню експозиційного блоку, які будуть презентовані на виставках в містах Запоріжжя (галерея «Ленін»), Суми(галерея «21»), Київ (ЦСМ «Совіарт»), Львів (ЦСМ «Дзиґа»), Одеса (ЕЦСМ «Чайна фабрика»),та у Польщі (в містах Краків і Мрагове).