Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Експерт програми Ганна Веселовська ділиться враженнями від фестивалю ДРАМА.UA

26.11.2013

ІV Фестиваль сучасної  драматургії ДРАМА.UA, який тільки-но закінчився у Львові, незаперечно можна назвати однією з головних театральних подій  року в Україні. Вирісши із скромного фестивалю аматорських театрів, зараз, він став потужним двигуном неофіційного театрального руху, спрямованого на те, аби сучасному глядачеві було не нудно в сучасному театрі, аби вітчизняний театр якомога швидше перетворився із середовища церемоніально-розважального на справжній інтелектуально-мистецький ресурс.

Оскільки від більшості інших фестивалів України ДРАМА.UA принципово відрізняється бажанням орієнтуватися і створювати професійне театральне-мистецьке середовище, Львів на ці три дні перетворився на місце безпосереднього і неупередженого фахового спілкування, обміну досвідом. Чотири паралельно працюючі майстерні, якими керували митці з Німеччини, Польщі, Чехії, Великобританії, Чехії, читки п’єс і покази вистав  різних країн – все це ледь уміщалося в робочий фестивальний день, який буквально розбухав від подій.

І при цьому всьому ДРАМА.UA, мала дивовижно перфектну організацію, вичерпний інформаційний            супровід, адресну рекламу та була позбавлена будь-якого гламуру й зайвої фестивальної метушні. 


«Більше драми!» - таке, почасти лукаве, гасло колись для себе, а тепер – для для всіх учасників вигадали організатори ДРАМА.UA, маючи на меті, мабуть, просте кількісне збільшення хороших драматичних текстів. Сьогодні ж це гасло на «дорослому» фестивалі працює вже дещо по-іншому: більше драми саме в театрі стає своєрідним застереженням-страхуванням від  збільшення кількості невирішуваних життєвих драм. 

Ганна Веселовська