Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Єдиний реєстр переселенців: чого чекати від нововведення?

25.09.2016

Волонтери «Донбас СОС» розбиралися, як відбувається впровадження єдиного реєстру тимчасово переміщених осіб, і хто отримає до нього доступ.

22 вересня Кабінет Міністрів України затвердив Порядок створення, ведення й доступу до відомостей єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Єдина база – це електронний реєстр, який буде містити не тільки загальні відомості (персональні дані, номер довідки ВПО, відомості про зареєстроване місце проживання), але і відомості про житлові, соціальні, медичні, освітні та інші потреби внутрішньо переміщених осіб, а також стан їх забезпечення. Інформація в базу даних вноситься структурними підрозділами з питань соціального захисту.

Таким чином, база має стати головним джерелом інформації для держави й донорів щодо наявних потреб ВПО. А, отже, й основою для розробки програм оптимальної підтримки – не тільки в забезпеченні соціальними виплатами, а й у забезпеченні житлових потреб і потреб у працевлаштуванні.

Відповідальним за забезпечення формування та ведення бази є Мінсоцполітики. Як стало відомо, впровадження бази відбуватиметься у 2 етапи:

  • Етап 1. Доступ до бази буде в Міністерства соціальної політики, управління соціального захисту, Державної прикордонної служби. Зараз усе саме на цьому етапі. 1 серпня єдиний реєстр почав свою роботу в тестовому режимі: тестується система захисту, нюанси роботи співробітників УПСЗН із базою – зараз це насамперед представники київських УПСЗН, у яких уже є доступ.

Перший етап завершиться, коли доступ до бази матимуть усі управління соціального захисту в регіонах, що заплановано здійснити в найближчий місяць. Раніше Міністр соцполітики вже заявляв про проблеми роботи бази на етапі тестування.

Тут варто зазначити, що також передбачається робота з базою Державної прикордонної служби. І тут є один важливий нюанс – у ситуації, коли людина їде на непідконтрольну територію й не повертається упродовж 60 днів, відомості про неї і факт переміщення й неповернення протягом 60 днів будуть автоматично відомі співробітникам УПСЗН, а, отже, і причиною для скасування дії довідки і призупинення соціальних виплат.

  • Етап 2. На цьому етапі доступ до бази буде надано самим переселенцям, іншим зацікавленим центральним органам влади і відомствам, а також громадським організаціям.

У кожного ВПО буде свій персональний кабінет у базі, доступ до якого буде здійснюватися за допомогою електронного ключа. На цьому етапі переселенець самостійно може оновлювати інформацію про свої потреби через персональний кабінет.

Громадські організації та волонтери не матимуть доступу до персональних даних ВПО, але будуть користуватися базою для пошуку цільової групи для надання їм допомоги. А також надавати інформацію про свою діяльність з актуальними оновленнями про пропозиції щодо надання допомоги.

Таким чином, переселенці з допомогою бази зможуть не тільки перевірити стан довідки ВПО, а й побачити актуальні пропозиції допомоги від волонтерів та громадських організацій.

За словами розробників, технічно створення персональних кабінетів для ВПО можливе ще до початку зими, а ось терміни, коли доступ до бази буде в громадських організацій і того ж Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб – поки ніхто не знає.

ДЖЕРЕЛО