Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Джок Мендоза-Вілсон: «Бізнес має робити свій внесок у стабільність і відновлення миру в зонах конфлікту»

02.07.2016

Виступ Джока Мендози-Вілсона, директора компанії СКМ із міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами, на Саміті лідерів Глобального Договору ООН у Нью-Йорку:

«Шановні колеги! Доброго дня!

Для мене велика честь розповісти Вам сьогодні про роль бізнесу в часи кризи. Для початку – невелика передісторія для розуміння.

Група СКМ – найбільша українська бізнес-група, співробітниками якої є приблизно 300 тисяч осіб, переважно в Україні. Але це також і міжнародна компанія, яка діє у США, Італії, Великобританії, Швейцарії та Болгарії. Компанія належить українському бізнесменові й меценату Рінату Ахметову. В Україні наша компанія є найбільшим роботодавцем і донедавна центральний офіс компанії був у Донецьку. Це промислове місто у східному регіоні України, що відомий як Донбас. Світ для нас змінився у травні 2014 року, коли на сході України почався збройний конфлікт. Цей конфлікт, можливо, вже не входить у глобальні новинні стрічки, але і далі впливає на життя мільйонів українців.

На сьогодні внаслідок війни на Донбасі загинули 9 400 осіб, а 31 000 дістали поранення. Понад 3 мільйони людей потребують допомоги, орієнтовно 2 мільйони стали внутрішніми переселенцями, а приблизно 600 тисяч покинули країну. Цю кризу, безумовно, можна назвати найбільшою у Європі з часів Балканської війни. На жаль, у самому серці Європи вибухнула гуманітарна катастрофа.

Донецьк і Донбас є домом для нашого акціонера пана Ахметова, багатьох моїх колег і багатьох компаній і підприємств Групи СКМ. До конфлікту наші підприємства були серед лідерів у Східній Європі у сфері відповідального ведення бізнесу та взаємодії з громадами. Ми були активним корпоративним громадянином, інвестували в розвиток наших співробітників і в розвиток міст і сіл, у яких працюємо. Крім того, ми – член-засновник Глобального Договору ООН в Україні. Також десять років тому пан Ахметов заснував благодійний фонд, щоб не тільки інвестувати в розвиток України, а й допомагати тим, хто потребує допомоги.

Після початку конфлікту на Донбасі на Фонд Ріната Ахметова обрушився шквал дзвінків – від тих, хто постраждав від конфлікту і змушений був покинути свій рідний дім. Люди потребували термінової допомоги, щоб впоратися з впливом конфлікту на їхнє життя. Люди потребували продуктів харчування та медичної допомоги, а в багатьох випадках потрібно було допомогти перевезти їх у безпечне місце, подалі від запеклих боїв і інтенсивних обстрілів.

Реакція пана Ахметова, його Фонду та наших підприємств була негайною. Ми залучили всі наші ресурси, щоб допомогти нашим землякам за часів кризи і крайньої потреби. 6 серпня 2014 року розпочав роботу Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова, спрямувавши зусилля на допомогу в надзвичайних ситуаціях та забезпечення гуманітарної допомоги, якої так потребували люди.

Гуманітарний Штаб працює вже 687 днів, і ми будемо і далі працювати, поки наша робота буде потрібна. Гуманітарний Штаб об’єднав ресурси та досвід Благодійного фонду, компаній і співробітників Групи СКМ і донецького футбольного клубу «Шахтар». До речі, саме «Донбас Арена», домашній стадіон «Шахтаря», на цей момент є розподільчим центром гуманітарної допомоги.

Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова – один із найбільших провайдерів гуманітарної допомоги в Україні, який у своїй роботі керується ключовими гуманітарними принципами: ефективність, прозорість, нейтралітет і баланс. Штаб працює з обох боків лінії зіткнення. Для розуміння масштабу нашої діяльності: на сьогодні ми доставили понад 8,4 мільйона продуктових наборів більш ніж 1 мільйону людей. Зокрема, допомогу було надано найбільш незахищеним верствам населення: пенсіонерам, сім’ям із маленькими дітьми та інвалідам. Ми також надаємо невідкладну медичну допомогу та медикаменти тим, хто страждає від хронічних захворювань, і надаємо психологічну допомогу людям, які мають «травми війни». Для цього ми вже відправили на Донбас понад 200 автоколон. Кожна з них складається з 20 вантажівок із 400 тоннами допомоги. На сьогодні ми доставили більш ніж 94 тисяч тонн гуманітарної допомоги в наші розподільні центри в Донецьку й Маріуполі.

Але це все відбувається не тільки завдяки нашим зусиллям. Разом із нашим штабом і нашими співробітниками працюють 1 770 волонтерів із місцевих громадських і неурядових організацій. Вони доставляють допомогу тим, хто найбільше її потребує, зокрема на території, де тривають військові дії й де потреба в допомозі є найгострішою.

Ми також працюємо в тісному партнерстві з агентствами ООН і міжнародними неурядовими організаціями, як-от Всесвітня продовольча програма, Червоний Хрест і багатьма іншими. Крім того, ми граємо ключову роль у межах роботи в очолюваній ООН Гуманітарній групі щодо країн. Ця організація координує роботу з надання гуманітарної допомоги в Україні. Я є членом цієї групи поряд із главами агентств ООН, МНДО і НДО.

Під час кризи ми перейшли від бізнесу, в основі якого закладено принципи корпоративної відповідальності та благодійності, до гуманітарної роботи для задоволення потреб тих громадян України, які цього потребують. Ми стали символом стабільності й надії для тих, хто опинився заручником наслідків збройного конфлікту.

Отже, якою має бути роль бізнесу під час кризи й конфлікту? Наш Акціонер, наші підприємства і співробітники проявили звичайну людську реакцію, надавши допомогу людям і громадам, коли вони цього найбільше потребували, тобто виступили в ролі свідомого громадянина. Ми задіяли ресурси нашого фонду, бізнесу і футбольного клубу, щоб доставляти допомогу й негайно реагувати на гуманітарні потреби. Наша робота, як і раніше є життєво важливою підтримкою для тих, хто її потребує.

Ми задіяли наші підприємства, навички управління, співробітників, логістичну інфраструктуру, знання й ресурси, додали досвід роботи нашого фонду й досвід взаємодії з громадами нашого футбольного клубу. Ми з нуля створили Гуманітарний штаб, який надає допомогу людям, які її потребують найбільше: у тому місці й у той час, коли це необхідно.

Однак наш внесок як компанії у відновленні миру і стабільності виходить за межі гуманітарної допомоги. 70 тисяч наших співробітників живуть і працюють на непідконтрольній території й ще більше – поруч із лінією дотику. Наші підприємства і далі працюють, а ми і далі платимо зарплату нашим співробітникам, забезпечуючи стабільність і дохід їхнім сім’ям, незважаючи на порівняно невелику зайнятість.

Підприємства Групи також виступають активними партнерами місцевих громад, надаючи допомогу у відновленні необхідних послуг. Наприклад, співробітники ДТЕК (енергетичного бізнесу Групи) працювали не покладаючи рук, щоб відновити пошкоджені лінії електропередач і повернути електропостачання в будинки й на підприємства, а також відновлювали водопостачання. Метінвест (металургійний бізнес Групи) допомагав місцевим жителям у відновленні будинків, шкіл та інших будівель, пошкоджених унаслідок обстрілів. Крім того, Метінвест взяв на себе завдання відремонтувати необхідну інфраструктуру, зокрема залізничне полотно й мости, зруйновані під час конфлікту.

Моє звернення, що ґрунтується на досвіді Групи СКМ, ясне й чітке.

Бізнес може й повинен робити свій внесок у стабільність і відновлення миру в зонах конфлікту. Ми зобов’язані надавати допомогу й задіяти наші ресурси, досвід і гроші, щоб змінити світ на краще. Програма ООН «Бізнес за мир» надає бізнесу майданчик і інструменти для участі й управління цією складною проблемою.

Затятий конфлікт забирає життя багатьох людей, і це найстрашніший факт. Що ж до бізнесу, то конфлікт призводить до збоїв на ринках, зниження вартості і шкодить суспільству, частиною якого ми є. Бізнес відіграє ключову роль у виконанні 16 цілей ООН у сфері сталого розвитку: світ, правосуддя й ефективні інституції.

За даними ООН конфлікти в усьому світі коштують суспільству 13,4% ВВП. На цей момент у світі 50 мільйонів людей стали або вимушеними переселенцями, або біженцями. Це величезна втрата як щодо вартості, так і можливостей, а ці талановиті люди – втрачений ресурс, який міг би використовуватися для поліпшення рівня життя, охорони здоров’я, освіти й нашої планети загалом.

Бізнес, навіть за часів конфлікту і кризи, відіграє ключову роль, захищаючи життя людей і виступаючи запорукою стабільності. Я рекомендую взяти участь у Програмі ООН «Бізнес за мир» і надати допомогу у відновленні миру».

ДЖЕРЕЛО