Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Дякуємо, що створили острівець спокою»: психологи Фонду Ріната Ахметова надають допомогу медикам Херсона та Миколаївщини

25.05.2023

Протягом травня мобільні бригади психологів Фонду Ріната Ахметова надають безкоштовні психологічні консультації медичним працівникам у Херсоні, а також у Миколаївській області — у Березнегуватому, Баштанці, Новому Бузі, Снігурівці. Медики — люди, які несуть підвищене психологічне навантаження під час війни, тому й самі потребують кваліфікованої допомоги та теплої людської підтримки. 

«Ніби люди з одного регіону, з однією історією, а воєнний досвід дуже різний. Хтось і з перших днів війни, і зараз відчуває на собі постріли, десь були прямі прильоти. Є лікарні, які були в окупації вісім місяців, і це теж своя історія. І тому люди по-різному ставляться, і ми підбираємо якісь інструменти чи душевні дороги, як із ними спілкуватися», — ділиться Яніна Астаф’єва, психологиня Фонду Ріната Ахметова, членкиня Національної психологічної асоціації. 

За словами медичних працівників, психологам Фонду вдається відволікти, розслабити відвідувачів. Яніна каже, що це і є головною метою як її, так і колег. Адже поки людина не відчуває себе у безпеці, вона не може сприймати інформацію та спілкуватися. На тлі комфортної атмосфери, яка панує на консультаціях, люди можуть заспокоїтися, запам’ятати корисні вправи, щоб надавати у майбутньому допомогу як собі, так і тим, хто поруч. 

«Дякуємо за те, що ви створили острівець спокою», — кажуть медики, які відвідали одну із зустрічей на Миколаївщині. 

Проєкт Фонду Ріната Ахметова з психологічної допомоги постраждалим від війни стартував у 2014 році. Минулоріч до нього долучилися мобільні бригади психологів. У 2023-му психологи Фонду допомагають також медикам, освітянам і старшокласникам.

Психологічну допомогу від Фонду з 2014 року отримали вже понад 145 тисяч жителів України. Задля цього 250 психологів пройшли навчання Фонду Ріната Ахметова з курсу «Травма війни».