Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Дуже важливо працювати із жертвами конфлікту», — директор Глобального фонду розвитку фондів місцевих громад Авіла Кілмюррей

26.02.2015

Стартувала 7-а Міжнародна конференція Українського форуму благодійників «Благодійність і волонтерство в дії: рятуємо, примирюємо й будуємо майбутнє». Гуманітарний штаб Ріната Ахметова виступає партнером цього заходу.

Авіла Кілмюррей із Північної Ірландії, директор Глобального фонду розвитку фондів місцевих громад, у своєму виступі розповіла про роль благодійності під час конфлікту, про тридцять років війни в її країні й побажала Україні миру та примирення.

«Мені хотілося б, щоб в Україні настали мирні часи. Мир — це та гармонія, яка характеризується відсутністю насильства, ворожості. Мир — існування здорових відносин у суспільстві, процвітання, політичний спокій».

У Північній Ірландії насильство закінчилося через 30 років. Але й зараз, за ​​словами Авіли, складно говорити про примирення.

«Ми бачимо поділ місцевого суспільства. У нас немає причини не займатися миротворством. Для цього необхідно думати нестандартно, передбачати різні сценарії, потрібно бути відкритим, мати сміливість, щоб вести переговори. Потрібно розробляти стратегію для змін, а не вдаватися до політичних хрестових походів, якими б привабливими вони не були», — підкреслила пані Кілмюррей.

За її словами, побудова миру — це процес. Він може бути дуже повільним, над ним потрібно постійно працювати: «Це не просто якийсь мирний договір про припинення вогню. Це не забезпечує фундаментальний мир. Головне, щоб зміни відбувалися в головах людей. Побудова миру має бути пов’язана із життям місцевих громад, враховувати їхні інтереси».

Директор міжнародної організації розповіла також про силу волонтерства у своїй країні. Волонтери допомагали вимушеним переселенцям — шукали житло, допомагали грошовими внесками, працювали з молоддю, підключаючи благодійні фонди та розвиваючи активну позицію. Були створені радіопрограми, суспільне життя було показано в конфлікті, з усіма драматичними аспектами.

«Проблема конфліктів у тому, що люди мовчать, не мають можливості висловитися, перебувають далеко від столиці, — сказала Авіла Кілмюррей. — Дуже важливо підтримувати спікерів, які беруть участь у миротворчості, відновленні миру. Ми з’ясували, що інша сторона конфлікту схильна була до того, щоб слухати зовнішніх спікерів, а не тих, хто перебуває в зоні конфлікту. Ми часто відчували безпорадність. Необхідно створювати місцеві комітети, організації, які б фінансувалися незалежними джерелами, до яких входили б незалежні місцеві представники. Робота цих груп має бути відкритою, щоб її могли оцінити громади. Дуже важливо працювати із жертвами конфлікту. У Північній Ірландії це часто відсували на другий план. Жертви — це люди, якими можуть маніпулювати різні сили».