Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Думала, що у мене більше немає мами»: 9-річна Дарина з Маріуполя довірила історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

13.03.2023

Дев’ятирічна Дарина рятувалася в Маріуполі разом з мамою. Спала у ванні, ховалася у підвалі. Дівчинка неодноразово була упевнена, що втратить маму або власне життя. Свою історію Дарина довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«Ми були вдома. Були дуже сильні обстріли. Ми думали, що в нашому будиночку знесе дах, а нас всіх вб’є. Ми вирішили піти, йшли дуже довго... Я бачила мертвих людей у пакетах, хрести», — згадує дівчинка.

До того, як евакуюватися, Дарина переховувалася вдома у коморі, а потім у ванні: лягала на одну ковдру та накривалася другою. Її дуже лякали літаки, які весь час літали над містом та скидували бомби. 

«Я думала, що ми помремо, нас ніхто не згадає, ніхто не пошкодує — ну і все», — каже дівчинка. 

Згодом родина перебралася до підвалу. Одного дня мама вийшла на вулицю, щоб приготувати на багатті кашу. Тоді донька почула гучний звук вибуху. Дарина злякалася та попри небезпеку побігла до матері.

«Виходжу — і такий дим... Думала, все, більше у мене мами немає. І бачу у цьому диму маму. Я виходжу з диму, каміння летять скрізь, я дуже сильно плачу», — розповідає Дарина.

Коли вони рятувалися, дівчинка побачила машину з літерою «z», та військових біля неї. Дарина лютувала: «Зараз я їх вб’ю!» Мама ледь вмовила дитину мовчати.

«Вони злі, їм нічого не шкода. І вони так ненавидять Україну, що їм взагалі начхати на нас. Ще й на нас скидають провину, що все це ми зробили самі із собою», — ділиться думками дев’ятирічна маріупольчанка.

Дарина мріє, щоби війна закінчилася, — і тоді вони з мамою обов’язково приїдуть до рідного міста. Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/3T823Cp

Історія Дарини увійшла до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 60 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001