Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Драма.UA» відкриває І сезон «Війна» ескізом вистави «Підірвані» за Сарою Кейн

01.10.2014

- Це моя робота. Я люблю цю країну. Мені важко бачити, як її руйнують ці покидьки.

- Недобре вбивати.

- Підкладати бомби і вбивати маленьких дітей – ось що недобре. Ось, що вони роблять.

Сара Кейн «Підірвані»

9 та 10 жовтня 2014 року ескізом вистави «Підірвані» Сари Кейн відкриється перший театральний сезон під назвою «Війна» Першої сцени сучасної драматургії «Драма.UA» (Львів). Проект організовує Мистецька Майстерня «Драбина» за підтримки Програми і³ [Ідея-Імпульс-Інновація] Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», Львівського драматичного театру імені Лесі Українки, програми Міністерства культури України «Взаєморозуміння» та Львівської міської ради.

Відкриття театрального сезону «Війна»  – це  спосіб говорити про важливі події навколо, не впадати у розпач, знаходити грунт під ногами і вибудувувати стратегію позитивних змін.

Організатори переконані, що театр має значення у кризових ситуаціях.  Театр поряд з щоденними розмовами і медіа є добрим інструментом аналізу і осмислення дійсності. Театр разом з глядачами має вплив на зміну дійсності навколо. Тому в складний морально, екнономічно й політично час, відкривається нова театральна інституція у Львові – Перша сцена сучасної драматургії «Драма.UA», оскільки, на переконанняорганізаторів, саме у час радикальних змін, коли легко втратити цінності і орієнтири, важливо будувати тяглість і традицію.

Постановка «Підірваних» – це новий спосіб взаємодії і спілкування з глядачами. Сезон відкривається екскізом вистави, а до його кінця, у процесі обговорення і дискусій з публікою, постане повноцінна постановка. Над «Підірваними» працюють одні з кращих львівських акторів: лауреат Шевченківської премії Олег Стефан, а також Ярослав Федорчук та Анастасія Перець. Режисер – Павло Ар`є.

Проект організовує Мистецька Майстерня «Драбина» за підтримки Програми і³ Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», Львівського драматичного театру імені Лесі Українки, програми Міністерства культури України «Взаєморозуміння» та Львівської міської ради.

Квитки можна придбати он-лайн ticketclub.com.ua або в галереї «Дзиґа» (Львів, вул. Вірменська, 35)

Контактна особа: Оксана Данчук

+38 063 198 68 64

[email protected]

www.dramastage.org

 

«Підірвані» / «Blasted», 1995

Перша, сенсаційна п’єса Сари Кейн. Вперше поставлена в 1995 р. у лондонському театрі Royal Court, п’єса піддалася гострій критиці. Тільки відомий драматург Гарольд Пінтер назвав п'єсу актуальною й оцінив талант 24-річної Сари.

Громадянська війна. Пити, курити, любити, їсти, займатися сексом, дратуватися, знати, що скоро помреш... Всього три постаті – журналіст середнього віку, набагато молодша за нього психологічно нестійка Кейт та солдат – через війну, сексуальне насильство і збочення болюче й правдиво заглядають в людську душу і свідомість.

Сара Кейн є, мабуть, найталановитішою й найбільш зміфологізованою постаттю британської драматургії кінця ХХ століття. Представниця шокуючого, натуралістичного театру (in-yer-face-theatre), що виник у середині 1990-х років у Британії. Її легко назвати і божевільною, і геніальною. Щоб стати всесвітньовідомою їй вистачило написати п’ять п’єс. Щоб стати міфом їй було достатньо залишити після себе 30 сторінок рваного тексту й, ніби за сценарієм, померти в 28.

Народилася 1971 року в Есексі, Британія. Вивчала драматургію у Брістольському та Бірмінгемському університетах. Її творчий доробок складається із п’яти п’єс, сценарію та двох статей для видання Guardian. Перша п’єса «Підірвані» була поставлена у 1995 році в театрі Royal Court (Лондон) і зазнала нищівної критики. Наступні п’єси – «Кохання Федри», «Очищені», «Жадати» – також були сприйняті вороже за надмірну відвертість та зневагу до загальноприйнятих норм. Сьогодні її п’єси користуються широкою популярністю серед європейських режисерів.

Перша сцена сучасної драматургії «Драма.UA» – це перша і, поки що, єдина в Україні постійнодіюча платформа для постановок сучасної драматургії.

Театральний сезон Перша сцена «Драма.UA» розпочне ескізом вистави за п’єсою класика сучасної британської нової драми Сари Кейн «Підірвані» на початку жовтня 2014 року. Протягом театрального сезону 2014–2015 рр. заплановані прем’єри вистав і сценічних читань за п’єсами відомих британських драматургів Марка Равенгілла та Полі Стенхем, білоруса Максима Доська, українки Наталі Ворожбіт, польки Малгожати Сікорської-Міщук та ін. Над постановками працюватимуть режисери з України та Європи.

Окрім вистав та читань Перша сцена сучасної драматургії «Драма.UA» стане місцем для реалізації міждисциплінарних проектів. Серед найближчих планів – відеопокази вистав «Театр на екрані», лекторій «Драма. Сучасне», спільні читання драматургії з глядачами «Драмгурток».