Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Довідка переселенця: чи потрібно оформляти нову через півроку? — ЗМІ

22.04.2015

Сайт «Донецькі новини» опублікував корисну для переселенців інформацію. Чи потрібно їм переоформляти довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи? І якщо так, то коли? Відповіді на ці запитання у статті, поданій нижче.

В українському законодавстві, що регулює права і свободи так званих «внутрішньо переміщених осіб», є один не зовсім очевидний момент. Він стосується довідки, яку отримують переселенці із зони АТО і Криму, стаючи на облік за новим місцем проживання. Суть у тому, що закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» чітко вказує, що термін дії цього документа — півроку. Водночас, постанова Кабміну «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України й районів проведення антитерористичної операції», не містить жодного слова про термін дії довідки або процедуру її продовження в разі потреби. Про те, як правильно вчинити в цьому разі, «Донецьким новинам» розповіла адвокат Олена Прядко.

«Дійсно, частиною 8 статті 4 закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачено, що строк дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи становить шість місяців із моменту її видавання. Водночас у постанові Кабінету міністрів України «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України й районів проведення антитерористичної операції» насправді не визначено ні строк дії довідки, ні порядок дій у разі закінчення строку її дії. Однак законом встановлено, що в тому разі, якщо на момент закінчення строку дії довідки обставини, що змусили людину стати вимушеним переселенцем, тривають, то строк дії документа може бути продовжено на наступні шість місяців», — пояснила вона.

Для цього, за словами Олени Прядко, переселенцю потрібно звернутися за місцем свого фактичного проживання в до органів соціального захисту населення. «Оскільки закон має вищу юридичну силу, а постанову Кабінету міністрів України прийнято для його виконання, треба керуватися законом, і через шість місяців із моменту отримання довідки звернутися до органів соціального захисту населення, які зобов’язані документ продовжити», — підкреслила адвокат.

ДЖЕРЕЛО