Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допоможемо дітям: 5 секретів правильного прикладання до грудей

08.10.2016

Стабільне вироблення молока залежить від декількох моментів: правильного прикладання, годування на вимогу, частого контакту з малюком, нічних годувань. Якщо дитина бере груди неправильно, то навіть у разі частого і тривалого годування вона може недоотримувати молоко, а мамі робити боляче, від чого можуть виникати тріщини сосків. Про те, як виправити ситуацію, розповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях.

  1. На рівні грудей. Притисніть малюка животиком до себе й піднесіть його до грудей на такій висоті, щоб сосок був приблизно на рівні носика. Груди підтримуйте рукою так, щоб великий палець був прямо навпроти носика малюка, а вказівний і інші – знизу, паралельно нижньої губки.
  2. Ширше ротик. Дочекайтеся, поки малюк широко відкриє рот. Рефлекторно малюк, відчуваючи близькість грудей, відкриває ротик і злегка закидає головку назад; і тоді сосок, колишній на рівні носика, опиниться прямо навпроти рота. У цей момент однією рукою стрімко присуньте дитину до грудей, другий – направте сосок у верхню частину ротика: сосок і ареола опиняться глибоко в дитини в роті. Нижня губка при ссанні буде вивернута назовні.
  3. Носик на свободі. Правильно прикладений малюк впирається в мамині груди підборіддям, а ніс може або виявитися повністю вільним, або кінчиком торкатися грудей. Якщо дитина «зарилася» носом у мамині груди, то його головка перебуває дуже низько, рот слабо відкритий: таке ссання часто травмує соски. Щоб поправити це, заберіть груди й ще раз прикладіть малюка, відстежуючи розташування дитини. Змістіть тільце малюка вниз, щоб головка злегка відкинулася назад. Тоді підборіддя буде вільне, і ротик широко відкриється, а носик звільниться.
  4. Подушки на допомогу. Мама може підкласти їх собі під коліна, під спину й під руки, щоб не напружувати спину, схиляючись до дитини. Малюк може прикластися до грудей із будь-якого положення, тому забезпечуйте максимальний комфорт спочатку собі, а вже потім йому.
  5. Консультації фахівця. Якщо годування залишається болючим і незручним, допоможуть консультанти з грудного вигодовування.

У рамках програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова при співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Задати онлайн-питання консультанта по грудному вигодовуванню можна за посиланням