Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомогти повернути здоров’я: Фонд Ріната Ахметова продовжує проєкт реабілітації поранених дітей

30.11.2020

У січні 2015 року мікрорайон Східний в Маріуполі було обстріляно. Однією з 117 жертв трагедії стала трирічна Маша Демченко. В той день дівчинка вийшла гуляти разом зі своєю мамою. Біди ніщо не віщувало. Потім були гул, вибухи, людські крики ... Яна Демченко згадує, як встигла схопити дочку і сховатися за якусь будівлю, а через секунду в декількох метрах прогримів вибух...

Уже вдома жінка побачила, що з правої руки Маші стирчить осколок. Через шок дівчинка спочатку навіть не відчувала болю. Лікарі збирали руку дитини буквально по частках. Прогнози давали невтішні.

– Сказали, добре, якщо зможе ворушити пальцями, – розповідає Яна Демченко.

Майже відразу в долю пораненої дитини включився Фонд Ріната Ахметова. Машу повністю забезпечили усіма необхідними медикаментами. А через кілька місяців після виписки з лікарні вона стала учасницею проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей». Фахівці розробили індивідуальну програму відновлення. Вже чотири рази Маша пройшла курс реабілітації від Фонду. Результати вражаючі. Рука відновилася на 95%. Маша, якій вже 10 років, продовжує працювати над повним відновленням.

Через епідемію коронавірусу новий сезон проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей» відбувся в дистанційному форматі. Протягом п’яти тижнів для десяти дітей Донбасу, які були поранені, та членів їхніх сімей проведено 100 онлайн-консультацій досвідчених психологів. Участь у проєкті взяли і Маша з мамою.

– Дякую Фонду за допомогу. Якби не Фонд, не знаю, що б ми робили, – каже Яна Демченко.

Фонд Ріната Ахметова – єдина організація, яка системно і масштабно допомагає дітям, які отримали важкі поранення на Донбасі. З 2016 року для таких дітей проведено 139 курсів відновного лікування та психологічної реабілітації.

– Цей проєкт допомагає дітям і дорослим впоратися з психологічними складнощами, які виникли внаслідок поранення або важкої психологічної «травми війни». Це дуже важливий проєкт, тому що психологічна травма має відстрочений ефект. Драматична подія могла статися три-п'ять років тому – і тоді людина тимчасово мобілізувалася, входила в стан тонусу, справлялася з труднощами, які виникли. А психологічний аспект наче виносили за дужки. І якийсь час травма не давала про себе знати. Складність полягає в тому, що наслідки обов'язково настають. І відкладені наслідки зазвичай складніші, ніж та травма, яка була відразу відпрацьована за допомогою психолога, – каже психолог Фонду Ріната Ахметова Марина Сорокіна.