Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога та підтримка: сьогодні Міжнародний день благодійності

05.09.2020

5 вересня весь світ святкує Міжнародний день благодійності. За даними дослідження Київського міжнародного інституту соціології, найвідомішою благодійною організацією України довгий час залишається Фонд Ріната Ахметова.

За 15 років роботи Фонд Ріната Ахметова став найбільшою приватною ініціативою країни. Реалізуючи проєкти національного масштабу, Фонд задає тренди для інших благодійних організацій, сприяє системним змінам, впроваджує найкращі міжнародні практики.

2020 року пріоритетним став проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні». Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу країні та виділив 300 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. Фонд передав у державні медустановам 320 000 експрес-тестів для виявлення коронавірусу, аналізатори ПЛР-проб, більш ніж 200 000 одиниць засобів індивідуального захисту. Найважливішою частиною проєкту стала закупівля для державних опорних лікарень 204 апаратів штучної вентиляції легенів. Це обладнання допомагає рятувати життя пацієнтів із важкими ускладненнями від COVID-19.

Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» став частиною великої програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів», у рамках якої минулого року в усі регіони країни було передано 200 суперсучасних машин швидкої допомоги. Установам охорони здоров’я передавали спеціально обладнані автомобілі трьох типів: для екстреної допомоги дорослим пацієнтам, реанімації новонароджених і швидкі-позашляховики, які призначені для роботи в гірській місцевості та віддалених населених пунктах. Проєкт «200 швидких для України» змінив систему надання екстреної невідкладної допомоги, піднявши її на якісно новий рівень. За 28 років незалежності країни ніколи раніше один благодійник не передавав системі невідкладної медицини такої кількості машин. У віддалених куточках країни медики вперше отримали таку висококласну техніку. Проєкт було реалізовано в максимально короткий строк – усього за шість місяців.

У серпні виповнилося шість років найбільшій програмі Фонду – Гуманітарному Штабу Ріната Ахметова. Він був створений 6 серпня 2014 року для надання допомоги жителям Донбасу, які постраждали від збройного конфлікту. У рамках програми Фонд евакуював з-під обстрілу дитячі будинки та будинки ветеранів, допомагав переселенцям освоїтися на новому місці. Потім підтримував тих, хто виїхати не зміг. Допомагав медикаментами та наборами виживання. За цей час мирним жителям було передано понад 134 тисячі тонн харчових продуктів – це більш ніж 12,5 мільйона наборів виживання. Врятовано життя понад мільйона людей.

В активі Фонду – приблизно 70 проєктів і програм у сфері гуманітарної допомоги, медицини та соціального розвитку. Фонд допомагав країні справлятися з епідемією туберкульозу, запустив національну кампанію з боротьби з онкологічними захворюваннями. Безліч проєктів і програм Фонду спрямовані на допомогу дітям. Завдяки програмі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» майже 10 000 дітей з інтернатів знайшли щастя в нових сім’ях. Але значення програми куди більше, ніж можна уявити, адже вона зробила колись табуйовану тему сирітства гучною, а Фонд став лідером національного усиновлення.

Фонд – єдиний в Україні системно та масштабно надавав підтримку дітям Донбасу. Для них діють проєкти «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» (літній відпочинок із психологічною реабілітацією) і «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей».

– Фонд – найбільша особиста благодійна ініціатива й лідер благодійного сектору в Україні. 15 років Фонд розв’язує системні проблеми українського суспільства, змінюючи філософію благодійності в країні. За цей час допомогу отримали 5 мільйонів людей. Завдяки Рінату Ахметову вдалося запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі й було врятовано життя понад мільйона людей. Фонд – єдиний в Україні системно та масштабно допомагає дітям Донбасу пройти психологічну або фізичну реабілітацію. А досвід Фонду в порятунку людей в умовах збройного конфлікту досі не має аналогів в Україні. Коли Україна зіштовхнулася з епідемією коронавірусу, Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу країні. Масштаби допомоги безпрецедентні, і проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні», по суті, підвищив рівень якості надання медичної допомоги в країні. Робота триває. Діяльність Фонду Ріната Ахметова здобула визнання та високу оцінку за кордоном. Сьогодні він – повноправний учасник Європейського центру фундацій та міжнародної благодійної спільноти, – говорить Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.