Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога при народженні дитини: як переселенцям і жителям непідконтрольної території уникнути відмови

08.02.2018

Право на отримання грошової допомоги при народженні дитини в Україні мають усі батьки. Соціальна допомога у зв’язку з народженням дітей встановлена державою з метою створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей і надається одному з батьків або опікуну, разом із яким постійно проживає дитина.

Це питання регулюється Законом України «Про державну допомогу сім’ям із дітьми», а також постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751, якою затверджено порядок призначення і виплати державної допомоги при народженні дитини.

Для оформлення допомоги при народженні дитини один із батьків, з ким проживає дитина, або опікун, якщо над дитиною встановлено опіку, має звернутися до органу соціального захисту населення за місцем свого проживання.

Документи, які необхідно надати:

  • заява;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний код заявника;
  • свідоцтво про народження дитини, а також його копія;
  • вказуються реквізити банківського рахунку, на який особа бажає отримувати таку допомогу;
  • довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

На цей момент є можливість подання заяви й документів в електронному вигляді. Це можна здійснити через сайт Міністерства соціальної політики України, а також Єдиного державного портал адміністративних послуг.

Сума допомоги при народженні дитини – 41 тис. 280 грн незалежно від того, якою за рахунком народжується дитина.

На початку виплачується одноразова сума – 10 тис. 320 грн. Залишок суми розбивається на 36 місяців рівними частинами – по 860 грн щомісяця.

Це положення не стосується дітей, які були народжені до 30 червня 2014 року. Сума для таких дітей передбачена:

  • на першу дитину – 30 тис. 960 грн;
  • на другу дитину – 61 тис. 960 грн;
  • на третю й наступну дитину – 123 тис. 840 грн.

Важливо.

Звернутися по оформлення допомоги при народженні дитини необхідно впродовж 12 місяців із моменту народження дитини.

Важливо. Для переселенців і жителів тимчасово непідконтрольних української влади територій (НКТ).

Є ситуації, коли особа вже зверталося за призначенням допомоги при народженні дитини, але у зв’язку з проведенням АТО і проживання особи на НКТ, сума не була виплачена. У такій ситуації людина має право звернутися до органу соціального захисту населення за місцем свого фактичного перебування, що підтверджується довідкою ВПО, і написати заяву про виплату заборгованості цієї суми, а також відновлення виплати допомоги при народженні дитини.

На це, найімовірніше, як показує практика, особа отримує відмову від органу соціального захисту населення. У такому разі юрист рекомендує брати відповідь органу соціального захисту населення й подавати до суду. Як показує практика, суд виносить рішення на користь позивача. Тобто зобов’язує орган соціального захисту населення виплатити суму заборгованості з допомоги при народженні дитини, а також відновити ці виплати.

Підготовлено «Донецькими новинами» за матеріалами Донбас СОС.