Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога матерям-одиначкам: куди звертатися переселенці?

08.03.2017

За інформацією Схід SOS, право на отримання допомоги мають:

  • одинокі матері, які не перебувають у шлюбі; одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішення про усиновлення дитини), немає запису про батька/матір або запис про батька/матір проведена в порядку, встановленому органом державної реєстрації актів цивільного стану, за вказівкою матері/батька/усиновителя дитини.
  • мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Допомогу не надають:

  • матері, яка проживає разом із батьком дитини, веде з ним спільне господарство й спільно виховують дитину, навіть у разі відсутності реєстрації шлюбу між ними як сьогодні, так і в минулому.
  • на дітей, які перебувають на повному державному забезпеченні. Водночас, якщо дитина перебуває на утриманні в інтернатному закладі, а під час літніх канікул перебуває вдома, зазначена допомога призначається за повні місяці перебування дитини вдома на підставі довідки навчального закладу про те, що в зазначений період дитина не перебувала на утриманні в інтернатній установі за кошт держави.

Куди звертатися?

Для призначення допомоги необхідно звернутися в Управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного місця проживання. При цьому для переселенців довідка ВПО є документом, що підтверджує місце проживання.

Які документи необхідно надати?

До УПСЗН подають заяву про надання допомоги, а також:

  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, про те, що дані про батька дитини внесено зі слів матері;
  • копія свідоцтва про народження;
  • довідка про проживання дитини з матір’ю, видана за місцем проживання сім’ї. У разі неможливості отримання такої довідки, УПСЗН здійснює огляд сім’ї за місцем проживання і складає акт із зазначенням факту проживання дитини з матір’ю. У разі, коли дитина проходить навчання за межами населеного пункту, у якому проживає мати, і не перебуває на повному державному утриманні, замість довідки про проживання дитини з матір’ю, подається довідка з місця проживання матері та довідка з місця проживання (навчання) дитини.

Як розраховують розмір допомоги?

Розмір допомоги одиноким матерям залежить від сукупного доходу сім’ї і становить різницю між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одного члена сім’ї за попередні 6 місяців.

Важливо! Допомогу на дітей одиноким матерям призначають з місяця, у якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачують щомісяця до місяця досягнення дитиною 18-річного віку. Якщо діти навчаються на денному стаціонарі в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, допомога нараховується до завершення навчання, але не пізніше досягнення дитиною 23-років.

Увага! Якщо допомогу матері-одиначці було призначено до 1 січня 2016 року, для продовження виплат необхідно звернутися в органи управління соціального захисту населення з такими документами:

  • заяву встановленого зразка;
  • декларація про доходи та майновий стан особи, яка звернулася по допомогу, за останні 6 місяців.

ДЖЕРЕЛО