Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога для 23 тисяч людей похилого віку. Як працює адресне доставляння продуктів?

19.01.2016

У січні адресне доставляння продуктів від Штабу Ріната Ахметова вже отримали приблизно півтисячі старих у Донецьку та сусідніх містах. За весь час роботи проекту Штабу з адресного доставляння гуманітарної допомоги їх понад 23 тисячі.

Один день роботи волонтерів Штабу й партнерів, організації «Відповідальні громадяни», які доставляють допомогу — це кілька десятків адрес у Донецьку й сусідніх містах.

«Відвідували бабусь і дідусів Макіївки, розвозили продуктові набори Штабу «Допоможемо». У нашому списку було 15 адрес — 15 доль, 15 історій виживання, 15 надій… (У реалі сьогодні виїхало кілька екіпажів «Відповідальних», у різні міста, так що допомоги було набагато більше), — поділилася враженнями від одного з виїздів на своїй сторінці у Фейсбуку донеччанка Лариса Лісняк. — Такі поїздки — взаємна підтримка, і нам вона потрібна не менше, ніж бабусям… Саме після спілкування з ними, коли бачиш їхні умови, яких сил їм вартує навіть дійти до дверей, а водночас вони тебе й обіймуть, і підбадьорять».

Серед тих, до кого приїжджають волонтери — мирні жителі найбільш соціально незахищених категорій: одинокі інваліди I і II груп, які не можуть самостійно пересуватися; самотні тяжкохворі люди, люди, які перенесли оперативні втручання або складні хронічні захворювання, що мають документальне підтвердження; самотні пенсіонери віком понад 60 років, які не можуть самостійно пересуватися.

Подібна ситуація у 82-річної Марії Василівни. Вона живе удвох із дочкою-інвалідом. Живуть тільки на мінімальні пенсію й допомогу дочки, а також на гуманітарну допомогу. «Ой, діточки, у нас тут таке було! Нас же пограбували — увірвалися здоровила, гроші давай, кажуть. Ми з донькою так злякалися… Віддали копійки, які залишилися… Досі отямитися не можемо…», — ділиться Марія Василівна.

Для ослаблених війною старих та інвалідів ця допомога — засіб виживання. І волонтерів багато з них чекають як найдорожчих гостей, а для когось — єдиних. Більшість одержувачів адресного доставляння — пенсіонери віком набагато більше 60 років.

«Я вдома! Стукайте голосніше, телефонуйте». Цією записочкою 89-річна Євдокія Іванівна нам повідомляла — я вас чекаю. Наступна записочка на під’їзді: «Не закривайте двері, чекаємо гуманітарку». Піднімаємося. Дзвонимо. Валентина Тарасівна довго йде до дверей квартири. На свої вісімдесят, ну, ніяк не виглядає. Усміхнена, з жартами-примовками… Вік видають тільки паличка і фраза: «сідати не буду, якщо сяду, то вже не встану, я потім до ліжка доповзу і вже ляжу», — розповідає Лариса Лісняк.

80% людей, які отримують продукти, проживають у Донецьку, у найбільш зруйнованих через бойові дії районах. Друга за чисельністю звернень — Макіївка. На гарячу лінію також надходить багато дзвінків від мешканців прилеглих міст і селищ.

Адресне доставляння гуманітарної допомоги від Штабу Ріната Ахметова здійснюється в Донецьку, Макіївці, Ханженковому, Харцизьку, Єнакієвому, Сніжному, Шахтарську й Торезі. Для того щоб отримати продуктовий набір, необхідно залишити заявку на гарячій лінії Штабу за номером 0800 509 001. З правилами адресного доставляння можна ознайомитися за посиланням.