Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога державним лікарням: Фонд Ріната Ахметова відправив у регіони велику партію сучасних апаратів ШВЛ.

08.06.2020

Фонд Ріната Ахметова відправив у регіони України велику партію апаратів ШВЛ експертного класу. 22 одиниці суперсучасного обладнання до кінця тижня будуть доставлені в опорні державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Донецькій і Луганській областях. Медики, які знаходяться на передовій боротьби з COVID-19, дуже чекали цю техніку.

– Фонд Ріната Ахметова закупив і оплатив 200 апаратів ШВЛ ще наприкінці березня – на початку квітня. На жаль, терміни доставки розтягнулися. Це пов'язано з дуже високою конкуренцією на глобальному ринку. Це конкуренція на рівні урядів найбільших у світі країн. Завдяки величезним зусиллям команді Фонду вдалося впоратися з цим завданням і 22 апарати ШВЛ із 200 вже в Україні, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Відразу після прибуття в Україну обладнання перевірили експерти. Один з них – сервісний інженер Андрій Подліннов. Він уважно оглянув партію апаратів ШВЛ і дав позитивний висновок про їхню готовність до порятунку життів. Експерт також розповів про переваги апаратів, закуплених Фондом:

– Наскільки мені відомо, в Україні аналогічних апаратів вкрай мало, а можливо, навіть немає. У своїй практиці я не зустрічав настільки компактного і великого діапазону роботи такого плану апаратів. Компактність і модульність даного апарата дозволяють йому працювати практично цілодобово. Ці апарати ШВЛ можуть працювати і в автономному, і в стаціонарному режимах. Вони надійні. У них три режими роботи: неонатальний (для дітей більше 5 кг), дитячий і дорослий. Достатньо натиснути на потрібну кнопку на сенсорній панелі – і апарат одразу починає працювати. Він практично без участі оператора налаштовується індивідуально під кожного пацієнта. Устаткування подає звукові сигнали, в тому числі голосом українською або англійською мовами. Крім того, в апараті є функція серцево-легеневої реанімації. Причому апарат показує і розповідає, як провести реанімацію. Дає відлік, скільки разів потрібно натиснути на грудну клітку людини, підказує, коли подати повітря. Це дозволяє пацієнтові дихати. Апарат інтуїтивно зрозумілий, принцип його роботи можна зрозуміти за лічені хвилини.

Фонд Ріната Ахметова закуповує обладнання тільки після попередніх консультацій з найкращими експертами України.

– Вибираються апарати, які відповідають потребам важких пацієнтів, – каже професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ ім. А.А. Богомольця, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

За його словами, апарати експертного класу, які закуповує Фонд, мають важливу особливість:

– Якщо пацієнт, підключений до ШВЛ, намагається дихати самостійно, то апарат підлаштовується, даючи пацієнтові оптимальний варіант штучної вентиляції легенів.

Сергій Дубров зазначив, що у більшості пацієнтів з COVID-19 хвороба проходить у легкій формі, але якась частина хворих гостро потребує вентиляції легенів. Якщо вчасно не забезпечити їх підтримкою, все закінчиться смертю. Він також високо оцінив внесок Фонду в забезпечення державних лікарень апаратами ШВЛ і дав прогноз про те, як буде розвиватися ситуація з пандемією найближчим часом:

– Після послаблення карантинних заходів ми відзначаємо збільшення кількості нових заражених коронавірусом. За оптимістичними сценаріями, ним перехворіє більше половини населення країни. Нам потрібно, щоб у кожного ліжка відділень інтенсивної терапії було по апарату ШВЛ. Це 1200–1300 апаратів. Це ідеальний норматив. Сьогодні на ШВЛ перебуває близько 50 людей з COVID.

Перші апарати ШВЛ Фонд Ріната Ахметова передав в опорні державні лікарні ще в березні. Вони були встановлені в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівному також встановлені кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду поставлений в Волинську обласну інфекційну лікарню. Потім Рінат Ахметов прийняв рішення виділити на боротьбу з коронавірусом 300 мільйонів гривень. На ці кошти закуплено ще 200 одиниць обладнання для штучної вентиляції легенів. Партія з 22 ШВЛ вже до кінця тижня буде доставлена в регіони. Решта апаратiв прибудуть в Україну до кінця червня.

Допомога державним лікарням у боротьбі з коронавірусом надається в рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Медикам передаються експрес-тести, маски, засоби індивідуального захисту та суперсучасне обладнання. Детальніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте у нашому спеціальному матеріалі.