Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Допомагають навіть під обстрілами»: бригади мобільної видачі Фонду Ріната Ахметова святкують річницю створення

21.05.2019

Рівно чотири роки тому, 21 травня 2015 року, почали працювати бригади мобільної видачі (БМВ) – унікальна система доставки наборів виживання жителям на лінії зіткнення. Вона була розроблена фахівцями найбільшої програми Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарного Штабу. Мобільні бригади стали відповіддю на нові умови життя Донбасу, спричинені збройним конфліктом. Мільйони людей у сотнях населених пунктів рятували своє життя, коли опинилися відрізаними від цивілізації.

– Жителі «сірої зони» найбільше потребують допомоги через важкі умови виживання. Тут досі не припиняються обстріли, які щодня загрожують життю та здоров’ю мирних. Тут не працюють крамниці, сюди не ходять автобуси й не надходить продовольство. Тому Фонд Ріната Ахметова створив систему допомоги, в основі якої мобільність, гнучкість і швидкість. Волонтери Фонду доставляють допомогу Ріната Ахметова в найнебезпечніші точки Донбасу, – розповідає Михайло Катеринчак, керівник проекту Фонду.

Про важливість роботи мобільних волонтерів Фонду Ріната Ахметова говорять цифри. За чотири роки вони подолали 192 тисячі кілометрів дорогами уздовж лінії зіткнення, зробили 705 виїздів у населені пункти, що розташовані в ізоляції, і доставили людям 575 830 наборів виживання. 5000 волонтерів багато разів ризикували життям, аби мешканці віддалених населених пунктів отримали продукти.

Сьогодні допомогу Ріната Ахметова доставляють у 94 населених пункти прифронтової зони й уздовж лінії зіткнення. Жителям 87 сіл і селищ набори виживання привозять бригади мобільної видачі Фонду. Ще в семи містах і селищах Донбасу допомога Ріната Ахметова розподіляється в стаціонарних пунктах видачі. Вона призначена найбільш нужденним: дітям, людям з обмеженими можливостями та пенсіонерам.

– Ми мало не плакали, бригади ці готові були розцілувати. І трохи легше, звичайно, стало жити. Є що поїсти, і не забуті ми, – так говорить про роботу бригад мобільної видачі мешканка Ясинуватського району Ніна Яремічева. Одна з тих, кому допомагає Фонд.

За роки конфлікту Рінат Ахметов врятував життя понад мільйона мирних жителів Донбасу. Загалом було видано приблизно 12 мільйонів 300 тисяч наборів виживання.

– У щоденному режимі Фонд Ріната Ахметова допомагає мирним жителям, фактично рятує від голоду людей похилого віку, дітей і людей з інвалідністю. Бригади мобільної видачі доставляють людям не лише їжу, вони приносять із собою надію, – сказала менеджер Фонду Оксана Збітнєва.

Міжнародні спостерігачі зазначають важливість роботи Фонду Ріната Ахметова на лінії зіткнення. Так, представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Пабло Матеу зазначив:

– Під час першого свого візиту на Донбас я зустрів групу літніх людей в одному зі селищ. Вони розповіли, що чекають допомогу Ріната Ахметова. Таку саму картину я застав і в інших населених пунктах. Дякую Фонду Ріната Ахметова за ту роботу, яку він робить із перших днів конфлікту на Донбасі та яку я бачив на власні очі. Особливо це важливо сьогодні, коли ми спостерігаємо, як багато міжнародних організацій згортають свою діяльність на Донбасі.