Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомагати там, де треба. Блог Анастасії Кладової, керівника програми «Адресна допомога» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

24.04.2018

«Адресна допомога» – одна з перших масштабних програм Фонду Ріната Ахметова, яка працює 12 років. Головний її принцип – допомогти тут і зараз, а основний пріоритет – життя і здоров'я дітей.

Гуманітарний штаб був створений 6 серпня 2014 року для надання максимальної допомоги постраждалим мирним жителям Донбасу – людям похилого віку та дітям, людям з інвалідністю. «Адресна допомога» стала частиною найбільшої гуманітарної місії в країні.

З початком воєнних дій на Донбасі низка державних програм, завдяки яким діти, хворі на астму, діабет, епілепсію отримували потрібні ліки, на непідконтрольних територіях вже не діяли. Діти залишилися без ліків, за браку яких вижити неможливо. Настала мить, коли з аптек зникли життєво потрібні препарати. Їх не могли купити навіть ті люди, у яких залишалися кошти. Сім'ї з важкохворими дітьми залишилися сам на сам зі своїми бідами. Як відповідь на цю проблему в програмі «Адресна допомога» з'явився проект «Ліки дітям», спрямований на видавання життєво потрібних препаратів тяжкохворим дітям. Сім'ї отримували й отримують безплатно набір препаратів на три місяці наперед. Видано вже понад 3,5 тисячі наборів з моменту початку роботи проекту.

У лютому 2017-го Гуманітарний штаб Ріната Ахметова запустив проект «Здорове серце», оскільки в Україні щорічно народжується 4,5 тисячі дітей з діагнозом «вада серця». Лише половина отримує своєчасну медичну допомогу. Дітей з таким захворюванням може врятувати маленький імплант – оклюдер. Лікарі проводять операцію ендоваскулярним методом, тобто без порожнинного втручання, завдяки чому пацієнт може назавжди забути про свій діагноз і швидко відновитися.

На жаль, проведення такої операції доступне не всім, вартість імпланта – десятки тисяч гривень, а іноді вартість сягає ста тисяч – сума для багатьох батьків не до снаги.

Завдяки «Здоровому серцю» 35 дітей вже отримали допомогу на проведення операції й тепер можуть повноцінно жити.

У межах напряму «Індивідуальні звернення» допомогу отримали приблизно 1600 осіб. З них 676 дорослих та 911 дітей.

Заявки на отримання допомоги надходять в Гуманітарний штаб Ріната Ахметова телефоном гарячої лінії, через «Онлайн-помічник» на сайті Штабу й електронною поштою. Актуальність програм допомоги Штабу як і раніше висока, і дзвінки на гарячу лінію йдуть потоком.

Було б чудово, якби нашої допомоги потребувало якомога менше сімей. Але, на жаль, за даними ЮНІСЕФ, досі на сході України 220 тисяч дітей щодня ризикують загинути або залишитися інвалідами. Вони ходять до школи, грають і живуть, постійно ризикуючи життям. Донбас названий одним з найбільш замінованих регіонів планети! Але ж діти здебільшого не усвідомлюють небезпеки вибухових речовин і отримують небезпечні травми, втрачають життя.

Лише в 2017 році, за даними ОБСЄ, через війну на Донбасі постраждало понад 40 дітей.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова – єдина організація, яка з перших днів бойових дій в регіоні системно допомагає в лікуванні та реабілітації поранених дітей.

Допомога надавалася медикаментами та витратними матеріалами для проведення операцій, засобами відновлення. Після термінових операцій і протезування діти потребують реабілітації не тільки фізично, а й психологічно. Тому діє проект «Реабілітація поранених дітей». За цей час допомогу отримали 80 потерпілих. Багато хто з них зміг повернутися до повноцінного життя.

З початком воєнних дій на сході країни «Адресна допомога» була надана більш ніж 50 000 осіб. Це 50 000 врятованих життів. Адресну допомогу на лікування отримали понад 10 тисяч жителів зони конфлікту, з них більш ніж половина – діти.

Сьогодні в проекті «Адресна допомога» розробляється новий напрям, щоб охопити якомога більшу кількість людей, які її потребують. У Гуманітарному штабі розуміють, що один з найбільших викликів у майбутньому – симптом «травми війни». З наслідками пережитого стресу Штаб Ріната Ахметова працює вже зараз і бачить, наскільки глибока проблема.

«Травма війни» торкнулася одночасно декількох поколінь: хлопчиків і дівчаток, їхніх мамів і татів, бабусь і дідусів. Проявляється вона в будь-яких формах, це і психологічні проблеми, і хронічні захворювання, що виникли на тлі стресу. Проблема з продовольством – одна зі складових загальної картини негативних наслідків воєнних дій на Донбасі. Сьогодні через недоїдання у дітей можуть розвинутися складні, часом невиліковні захворювання в дорослому житті.

У планах Гуманітарного штабу – створити програми для подолання і зниження впливу наслідків війни на людей. Вже зараз ми намацуємо больові точки, які можуть бути мінами уповільненої дії та намагаємося «розмінувати» їх.

Покроково.

Допомагаючи кожному.

Насамперед – дітям.

ДЖЕРЕЛО