Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Донбас і Мирні» в Лондоні: книга, якій вірять

18.03.2019

Фонд Ріната Ахметова презентував у Лондоні фотокнигу «Донбас і Мирні». Захід відбувся в рамках щорічної виставки The London Book Fair 2019.

Фотокнига викликала велику зацікавленість у відвідувачів. На думку індонезійського письменника Сено Гуміра Аджідарма, «Донбас і Мирні» розкриває світу очі на трагедію сходу України.

«Я дізнаюся щось про Україну, а особливо про конфлікт на Донбасі, тільки коли про це говорять у новинах. І я знаю лише те, що там показують, і тільки під тим кутом, як це подають. А книга розповіла про конфлікт, про який у світі мало відомо, і це дуже важливо. Фотографії – це те, чому ти можеш довіряти, що показує дійсність об’єктивно. Вони не нав’язують жодних думок – читач зможе зробити свої власні висновки про те, що відбувається на Донбасі», – вважає письменник з Індонезії.

Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова зі свого боку зазначила, що фотокнига мала величезний суспільний резонанс у середовищі європейських читачів.

«Фотографія – абсолютно універсальна мова. Тому що для таких великих тем вона набагато краще підходить, ніж слово. У цієї книги є дуже важлива місія – не дати забути про те, що в центрі Європи в XXI столітті відбувається конфлікт, що продовжують стріляти, що на мінах продовжують підриватися діти. «Донбас і Мирні» – перший крок у документуванні доль Мирних на сході України», – сказала Наталія Ємченко.

«Донбас і Мирні» – це літопис страшних подій, які сьогодні відбуваються в центрі Європи. До фотокниги увійшли 11 історій мирних жителів Краматорська, Бахмута, Авдіївки, Красногорівки, Пісків та інших населених пунктів, які опинилися в епіцентрі війни на Донбасі. Її герої – важкопоранені діти, які бачили на власні очі вибухи снарядів і загибель близьких людей. Люди похилого віку, що втратили рідних і залишилися жити в напівзруйнованих будинках. Школярі та вчителі, які проводять заняття в умовах бойових дій. Ця книга про війну та мирних жителів. Про згорілі будинки й обвуглені надії. Про те, як люди виживають із надією на мир.