Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«До такої страшної війни ми не готувалися»: батько-вихователь дев'яти дітей довірив історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

30.04.2023

Олександр Баришевський — батько-вихователь дитячого будинку сімейного типу на Київщині. В його родині зараз дев’ять дітей. Як він приймав рішення «виїхати» чи «залишитися»? Свою історію він довірив Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«Ми з дружиною хотіли мати багато дітей. В нас народилася одна донька. Потім ми всиновили дитину. Але де одна — там і більше», — говорить Олександр.

У те, що почнеться повномасштабна війна, в сім‘ї не вірили. Але в перші же години постало питання, де дітям буде безпечніше: в дорозі, чи вдома.

«Про централізовану евакуацію не йшлося. Нам треба було своїм ходом дістатися хоча би до Броварів або до Білої церкви. Ми вже не з чуток знали, що всі дороги безжально обстрілюють, і вирішили залишитися», — пригадує чоловік.

Сім’я постійно була на зв’язку зі своєю кураторкою, начальницею служби в справах дітей. Вони були готові виїхати будь-якої миті.

А потім до їхнього селища, Войтове, зайшли бійці ЗСУ. Тоді Олександр зрозумів, що евакуйовуватися таки доведеться.

«Але виключно ворогам» — уточнює він.

Послухати його історію можна за посиланням https://bit.ly/3HoasNo

Історія Олександра увійшла до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 65 тисяч історій.

Кожна історія про війну важлива. Щоби зберегти пам’ять заради кращого майбутнього, розкажіть свою історію на порталі Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії (800) 509 001.