Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Для дружби немає кордонів!» – підсумки першої зміни проекту «Мирне літо – дітям Донбасу»

24.07.2017

22 липня закінчилася перша зміна проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. 200 хлопчиків і дівчаток дітей, які проживають на непідконтрольній території Донбасу та лінії розмежування, провели повноцінний відпочинок у святогірському таборі «Сонячний» у Донецькій області. Батьки розповідають, що відпочинок пішов дітям на користь.

«Дитина отримала задоволення, знайшла багато друзів. Дочка тільки приїхала з табору, а вже листується з новими друзями – планують відпочинок на наступний рік, хочуть знову всі разом зустрітися, – розповідає Олена з Донецька. – Серед нових друзів не лише донеччани, а й діти з Краматорська, Горлівки. Для дружби немає лінії розмежування й кордонів! Завдяки Штабу Ріната Ахметова табір «Сонячний» об’єднав багато дітей. Ми дуже вдячні, що наша дівчинка змогла відпочити й оздоровитися. Я не впізнала свою відпочилу й відсвіжену дитину. Вона навіть кефір почала пити, який до цього взагалі не переносила на дух!».

Дітям не треба було нудьгувати в таборі – кожен день був розписаний практично до хвилини. Спортивні ігри та розважальні прогулянки, танці й кінотеатр просто неба – це приблизний план тільки одного дня. Смачне і збалансоване п’ятиразове харчування. На постійній основі з дітьми працювали психологи Гуманітарного штабу, які пройшли навчання за курсом «Травма війни». Фахівці проводили заняття, спрямовані на стабілізацію й поліпшення психоемоційного стану, зниження тривожності, розвиток навичок комунікації.

«Мені дуже сподобалося, особливо були прикольні вожаті. Годували добре, дуже-дуже смачні були нектарини. У таборі я зустріла свого психолога, з яким раніше займалася на «Донбас Арені». Ми малювали, боролися зі страхами. Мене навіть навчили спеціальної техніки дихання, яка допомагає розслабитися й заспокоїтися», – поділилася враженнями 12-річна Даша.

Для дітей, які не з чуток знають про обстріл і руйнування, подібний відпочинок – дуже важливий. Про це говорить Андрій Хворостянко, менеджер програм і проектів Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова.

«Проект «Мирне літо – дітям Донбасу» реалізується для дітей, які проживають у зоні бойових дій на Донбасі. Їм дуже важливо відпочити в спокійній, мирній та дружній атмосфері, отримати можливість спілкуватися не тільки з ровесниками, а й дорослими, які можуть їх зрозуміти й підтримати. Ми залучили психологів, які допомагають впоратися зі стресами й перебороти страхи. Мирне літо триває для дітей у таборах на морі. Цьогоріч у найкращих таборах відпочинуть 500 дітей. За весь час існування проекту на відпочинку вже побували приблизно 3000 дітей», – резюмував Хворостянко.