Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти з Донбасу відвідали майстер-клас із писанкарства

25.04.2016

Напередодні Великодня в Академії ДТЕК пройшов майстер-клас із писанкарства для дітей-переселенців із Донбасу, які раніше отримали допомогу від психологів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Заняття з психологами-випускниками програми «Травма війни» принесли позитивний результат. Завдяки роботі фахівців Штабу, дітям і дорослим вдалося зменшити прояви негативних симптомів, а в низці випадків повністю позбутися безсоння, різних страхів, високого рівня тривожності, психосоматичних порушень, а також впоратися зі складнощами в адаптації на новому місці», — розповіла Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу.

Майстер-клас із писанкарства став ще одним містком для повернення в мирне життя. Як гарно розписати писанку своїми руками, дітям показала 10-річна київська майстриня Мар’яна Пруська. Дівчинка з малих років займається творчістю, ходить у музичну й художню школи. Три роки тому Мар’яна вперше відкрила для себе техніку писанкарства гарячим воском і тепер охоче поділилася зі своїми однолітками секретами майстерності. Крашанки, розписані воском, називаються писанками. Ця техніка дуже стара і традиційна для України. Вона дозволяє створювати як простенькі сувеніри, так і справжні художні шедеври.

«Ініціатива Штабу Ахметова дуже важлива для дітей. Крім того, що вони понесуть із цієї зустрічі великодній сувенір, спільна праця й заняття творчістю допоможуть зняти накопичену напругу, знову зустрітися й поспілкуватися з друзями», — каже Марина Сорокіна.

Паралельно з дітьми проходило заняття і з їхніми батьками. Їм була запропонована арт-терапевтична методика «Колажування». Дорослі створювали колажі, вирізаючи вподобані фотографії й заголовки статей із різних журналів, і наклеювали їх на аркуш ватману. У результаті в кожного вийшла своя карта бажань і надій.

За словами координатора Психологічної служби Штабу Ахметова, завдяки цій методиці людина може почерпнути ресурси з минулого, пожити «тут і зараз», помріяти. «Цей метод чудово стабілізує психоемоційний стан і допомагає спланувати майбутнє», — вважає вона.

І діти, і батьки були в захваті від проведеного майстер-класу й сеансу арт-терапії. Вони показували один одному результати своєї творчості й ділилися враженнями.

«Події на Донбасі й подальший переїзд подалі від війни вплинули на психологічний стан усіх членів нашої сім’ї. Групові заняття з психологом Штабу, які відвідувала моя дочка весь минулий рік, допомогли пережити труднощі з адаптацією на новому місці, — поділилася Наталя, мама 8-річної Маші з Донецька. — І сьогодні я хочу сказати спасибі Штабу Ріната Ахметова за майстер-клас і арт-терапію. Враження приголомшливі. Емоційний підйом як у мене, так і в дитини. Тут створюється дуже тепла дружня атмосфера, яку важко знайти в наш час».

На думку координатора Психологічної служби Штабу, цінність цієї ініціативи ще й у тому, що вона допомагає налагодити стосунки в родині. «Діти й дорослі після повернення додому зможуть обговорити прожиті дві години, поділитися враженнями, показати свої роботи, що дуже важливо для об’єднання сім’ї. А, як відомо, сім’я — один із найважливіших ресурсів для стабілізації психологічного стану», — каже Марина Сорокіна.