Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти Донбасу: мир – це поле в соняшниках

07.11.2019

 

Проєкт «Рінат Ахметов – Допоможемо. Історії мирних» – це задокументовані розповіді жителів Донбасу про те, як збройний конфлікт змінив їхнє життя. Це цикл монологів, що слугують нагадуванням усім людям про те, як важливо берегти мир.

Карині Немлієнко з Авдіївки лише 12 років. Та вона вже встигла пережити стільки, скільки не випадає на долю звичайного дорослого. Як у багатьох дітей Донбасу, життя дитини назавжди перевернув збройний конфлікт на сході України. Авдіївка досі залишається однією з гарячих точок регіону. Але Карина назавжди запам’ятала рідне місто, коли його не стрясали залпи важких гармат. До того, як її родині довелося виїхати з Авдіївки.

«Це невелике містечко. Я там ходила до школи, на малювання до Олени Олександрівни. Її добре пам’ятаю», – розповідає дівчинка.

Один зі світлих спогадів колишнього мирного життя – як мама забирала її зі школи, разом ішли в магазин і купували щось смачне, а потім вирушали додому. Але пам’ять Карини зберегла і той жах, що випало побачити на власні очі.

«Коли почався обстріл, ми з подругою забігли в під’їзд і почали плакати. Було дуже страшно», – згадує дівчинка.

Збройний конфлікт у Карини асоціюється з полем, усіяним осколками. Під похмурим небом ним рухаються танки. Мир – теж поле, тільки вкрите соняшниками та квітами. Під чистим небом і яскравим сонцем.

Карина Немлієнко, як і 4500 дітей Донбасу, пройшла курс психологічної реабілітації за проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Її історія збережена Фондом Ріната Ахметова. Робота з документування доль мирних жителів Донбасу триває. Щоб кожен зрозумів, як це важливо: БАЧИТИ. ВІДЧУВАТИ. ДОПОМАГАТИ.